Kavos būvio ciklo analizė


Žemės ūkio analizė.

Darbo tikslas –  išanalizuoti ir pateikti maltos kavos būvio ciklą. Plantacijose naudojama daug pesticidų , herbicidų ir kitokių cheminių trąšų. Ekologinio ūkininkavimo standartai draudžia naudoti chemines. Aplinkai nekenkiančios kapsulės.


Darbo tikslas – išanalizuoti ir pateikti maltos kavos būvio ciklą, atskleidžiant jos poveikį žmonėms ir aplinkai (nuo pupelės iki jos atliekų galutinio sutvarkymo).

2) įvardinti neigiamą poveikį aplinkai darančių etapų poveikio mažinimo būdus (galimybes).

Kava gali būti užauginta tradiciškai ir ekologišku būdu. Kavos kelias prasideda nuo kruopščiai itin geros kokybės atrenkamų pupelių, bei jų daiginimo. Sėjinukai auginami medelyne, vėliau perkeliami į kavos ūkio plantacijas. Po 2-3 metų nuimamas pirmasis derlius. Nepaisant šiuolaikinių technologijų, didžioji kavos dalis skinama rankomis (kur kavos plantacijos paprastai auga ant stačių kalnų šlaitų.), kita dalis mechanizuotai.

50 proc. viso poveikio aplinkai, kuris siejasi su kava, tenka auginimui plantacijose, kita dalis tenka – vartotojams.

Nuskintos kavamedžio uogos nedelsiant gabenamos į perdirbimo įmones tam, kad nepablogėtų jų kokybė. Išskiriami du pagrindiniai kavos apdorojimo metodai: sausasis ( „natural“ arba „unwashed“ ) bei drėgnasis ( „washed“ arba „fully washed“ ). Bei jų variacijos. Drėgnojo apdorojimo metodo etapai: sunokusių kavos uogų atskyrimas ( kavos minkštimo nuėmimas ( fermentacija ( kavos pupelių plovimas po fermentacijos ( “Pergamentinės” kavos džiovinimas ( kavos valymas “dry mill” ( žalios kavos pakavimas. Sausojo metodo (ten kur riboti vandens ištekliai ir daug saulės) etapai: uogos skalaujamos siaurose vagose su tekančiu vandeniu ( atskiriamos žalios uogos nuo prinokusių ( džiovinamos saulėje 2 -3 savaites.

Kavos pupelių auginimo regionuose pavyzdžiui, Lotynų Amerikos ir Afrikos dažnai jaučiamas vandens stygius. Pirminio žaliavos paruošimo etapui sunaudojama labai daug vandens. Pvz.: kad gauti 1 puodelį kavos, sunaudojama 140 litrų vandens.

Pramoniniu būdu kavos pupelės skrudinamos (kepinamos) specialiuose dengtuose aparatuose 130-200 ºC temperatūroje arba infraraudonaisiais spinduliais – portatyvinėje pupelių kepinimo krosnyje

Žalios, neskrudintos kavos pupelės yra vienas iš reikšmingiausių pasaulio prekyboje parduodamų augalininkystės produktų. Kai kurių šaltinių duomenimis, pagal pardavimo pelną tai antrasis produktas po naftos žaliavos. Prekyba kavos pupelėmis vyksta per Tarptautinę kavos organizaciją (ICO, būstinė Londone), kuri vienija kavą eksportuojančias (priklauso 45) ir importuojančias (priklauso 32) valstybes, reguliuoja kavos žaliavos kainą rinkoje.

  • Žemės ūkis Analizės
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • Andrius
  • 9 puslapiai (1994 žodžiai)
  • Kolegija
  • Žemės ūkio analizės
  • Microsoft Word 180 KB
  • Kavos būvio ciklo analizė
    10 - 2 balsai (-ų)
Kavos būvio ciklo analizė. (2017 m. Kovo 01 d.). http://www.mokslobaze.lt/kavos-buvio-ciklo-analize.html Peržiūrėta 2018 m. Sausio 23 d. 06:24