Keksiukų sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė


Chemijos analizė. Įvadas. Keksiukų ruošimo technologinė schema. Pagrindinių technologinių procesų biocheminiai pokyčiai. Cheminė sudėtis. Produkto pakavimo medžiagos. Moksliniai produkto tyrimai. Išvados. Literatūros ir internetinų šaltinių sąrašas.


Tikslas – geriau įsisavinti maisto chemijos temas, analizuojant keksiukų sudėtį, savybes, jų pokyčius, kuriuos sukelia įvairūs faktoriai.

Problematiška, jog su maistu susiduriame kiekvieną dieną, kurių cheminės sudėties tiksliai nežinome. Todėl šis darbas, gali padėti susipažinti su keksiukuose esančiomis įvairiausiomis medžiagomis ir biocheminiais pokyčiais.

Temos aktualumas: keksiukų kepiniai yra labai populiarūs. Jų gaminimo procesas, sudėtis, vertė bei savybės yra svarbi bet kuriam vartotojui ar gamintojui.

Biochemija, tai mokslas apie reakcijas vykstančias gyvuose organizmuose, todėl jis labai susijęs su biotechnologija. Biocheminiai procesai (metabolizmas) yra biotechnologijos pagrindas. Visi gyvi organizmai yra sudaryti iš tų pačių pagrindinių sudedamųjų dalių: angliavandenių, lipidų, baltymų, nukleino rūgščių ir žinoma vandens. Visos šios medžiagos vienaip ar kitaip dalyvauja metabolizmo procesuose, kurie pritaikomi biotechnologijoje. Vienas iš svarbiausių metabolizmo procesų yra baltymų sintezė. Organizmai gali produkuoti ne tik struktūrinius baltymus, bet ir fermentus, kurie naudojami biotechnologijoje.(2.)

Cukrus.. Ši žaliava negali turėti nuodingų metalų junginių ar kitų medžiagų. Jos labai higroskopiškos, todėl jos laikomos sausoje patalpoje.

Riebalai. Greitai gendančios žaliavos (sviestas, margarinas, kiaušiniai) laikomos šaldymo kamerose. (1.)

Baltymai – sudaryti iš aminorūgščių, susidarančių virškinant baltymus.

Miltai – pagrindinės konditerijos gaminių produktas. Juose yra apie 67% krakmolo, 11% baltymų, 4,5% cukraus, 2% riebalų, 1% mineralinių medžiagų, 0,5% celiuliozės, 14% vandens, vitaminų. (1. knyga)

Vanilinis cukrus. Paprastai tai baltasis cukrus, pasižymintis specifiniu kvapu, kurį jam suteikia medžiaga, vadinama vanilinu. Ši medžiaga gali būti gaunama dviem būdais: iš augalo, kurį mes vadiname Vanile arba dirbtiniu būdu, t.y. cheminių reakcijų metu iš įvairių kitų medžiagų. (11.)

Rududu. Pieno 55%, cukraus 45%, pieno riebalų 8%, sausųjų neriebalinių pieno medžiagų 20%.

Kadangi žmonių akį traukia ne tik produktas, bet ir įpakavimas, pasirinkome keksiukus pakuoti į plastmasines dėžutes, kurias galima gaminti įvairaus dydžio ir spalvų. Renkantis pakavimo medžiagas visų pirma atkreipiamas dėmesys į maisto apsaugojimą įvairiomis sąlygomis. Maisto pramonei skirtas plastikas yra žymimas ženklu PET. Jį sudaro du monomerai - modifikuoti etileno glikolio ir išgryninta tereftalio rūgštis, kurie yra sujungti, suformuojant polimerą, vadinamą polietileno tereftalatu. PET nenaudoja bisfenolio A savo gamyboje ir jo sudėtyje nėra hormonų ar orto ftalatų (kartais vadinama plastifikatorių). Taip pat PET nėra sunkiųjų metalų (gyvsidabrio, švino, šešiavalenčio chromo). Naudojamas stibio oksidas, o ne metalo stibis, kuris dažnai naudojamas kaip katalizatorius gaminti PET. O stibio oksidas yra mažo toksiškumo.

  • Chemija Analizės
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 15 puslapių (1856 žodžiai)
  • Chemijos analizės
  • Microsoft Word 36 KB
  • Keksiukų sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė
    10 - 4 balsai (-ų)
Keksiukų sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė. (2015 m. Spalio 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/keksiuku-sudeties-savybiu-kitimo-ir-vertes-analize.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 18:04