Kepimo įranga


Kulinarijos konspektas. Periodinio veikimo gruzdintuvės. Eksploatacijos taisyklės. Kepimo spintos. Elektrinė konditerinė kepimo spinta. Eksplotavimo taisyklės (elektrinės kepimo spintos).


Keptuvės tai kepimo aparatai skirti produktų kepimui. Atsižvelgiant į jų paskirtį ir šiluminį režimą, šie aparatai gali būti periodinio ir nepertraukiamo veikimo. Keptuvės skirtos daržovių šutinimui, produktų kepimui pagrindiniu būdu, o taip pat kepimui riebaluose.

Keptuvės gali būti su tiesioginiu ir netiesioginiu,elektriniu ir dujiniu kaitinimu.Šiuo metu gaminamos sekcijinės-modulinės keptuvės, kurių pado plotas 0,2-1m2. Paminėtos keptuvės yra elektrinės su tiesioginiu kaitinimu. Skirtingo pado ploto keptuvės skiriasi tik kepimo vonios ir stovo forma, kaitinimo laipsnių kiekiu ir galingumu.

Tiesioginio kaitinimo keptuvėse maisto produktai kepami tiesiogiai ant kepimo aparato paviršiaus. (pado ) Tiesioginio kaitinimo keptuvės sudarytos iš: pagrindo, dviejų spintelių, kepimo pado apvertimo mechanizmo ir atviro tipo elektros kaitintuvų.

Keptuvės pagrindas yra suvirinti rėmai,stovintys ant 4 reguliuojamų kojelių.

Keptuvės spintelės pagamintos iš nerūdijančio plieno lakštų arba lakštų, padengtų baltos spalvos silikatine emale. Spintelių viduje ant atramų įmontuoti kronšteinai iš ketaus su slydimo guoliais. Slydimo guoliuose sukasi keptuvės vonios kakliukai. Spintelių viršus dengiamas nerūdijančio plieno stalais. Kairiosios spintelės viduje yra elektrinio valdymo skydas. Keptuvės spintelių priekinėje pusėje yra 2 signalinės lemputės ir elektros kaitintuvų įjungimo- išjungimo mygtukai. Apvertimo mechanizmo smagratis yra dešiniosios spintelės priekinėje pusėje.

Apvertimo mechanizmas įmontuotas viduje ir sudarytas iš slieko ir sliekračio.Ant slieko veleno uždėtas smagratukas su rankeną. Dėka smagračio keptuvės kepimo vonią galima pasukti 180O kampu.

Kepimo vonia yra išlieta iš pilkojo ketaus. Rėmas pagamintas iš kampuočio. Apdailos lapai pritvirtinti sraigtais prie rėmo. Tarp rėmo ir apdailos yra pritvirtinti šiluminės izoliacijos lapai, kurie pažemina išorinio paviršiaus temperatūrą.

Kepimo vonios priekyje yra snapelis riebalams nupilti. Tiesioginio kaitinimo keptuvėse po kepimo vonios dugnu įrengti elektriniai spiraliniai kaitintuvai, kurie izoliuoti porcelianiniais izoliatoriais

Laidai prie elektros kaitintuvų pervesti per kairįjį keptuvės kakliuką. Po kepimo vonia taip pat įmontuojamas temperatūrinis relės daviklis, kuriuo palaikoma norima vonios temperatūra.

Dar naudojamos ir šakutės formos stovo keptuvės. Tai dažniausiai 0,5m2 pado ploto keptuvės. Kepimo vonia taip pat pagaminta iš ketaus, pado storis 7mm, padas yra apvalios arba keturkampės formos. Keptuvė turi nerūdijančio plieno dangtį.

Netiesioginio kaitinimo keptuvės konstrukcija yra panaši į tiesioginio kaitinimo keptuvės. Jos taip pat sudarytos iš pagrindo,dviejų spintelių, kepimo vonios ir elektros kaitintuvų. Skirtumas yra tas, kad po netiesioginio kaitinimo keptuvių kepimo vonios dugnu yra įrengta, tepalo pripildyta vonia.Joje įmontuoti elektriniai vamzdiniai kaitintuvai (VEK).Kaitintuvai įkaitina tepalą ir tik per jį įkaitinamas keptuvės kepimo paviršius.

Keptuvė statoma ant grindų horizontaliai (pagal gulsčiuką). Iki įjungimo į elektros tinklą tikrinama įžeminimo įrengimo kokybė, apvertimo mechanizmas ir įrengimo sanitarinė būklė. Tik tuomet užpilamas reikiamas kiekis riebalų. Keptuvės įjungiamos pasukus perjungimo rankeną ant max kaitinimo laipsnio. Kai keptuvė įkaista, į ją įdedamas produktas ir ji perjungiama ant vidutinio arba silpno kaitinimo laipsnio. Darbo pabaigoje keptuvė išjungiama ir vonia išvaloma nuo produkto likučių. Ją reikia išdžiovinti, o po to paviršių sutepti riebalais ir uždengti dangčių. Baltus emaliuotus paviršius reikia plauti šiltu vandeniu su plovimo priemonėmis.

Detalės iš nerūdijančio plieno poliruojamos. Tai duoda paviršiui blizgesį. Taip pat reikia sistemingai vykdyti įrengimo apžiūrą, temperatūrinės relės remontą bei tikrinti ar patikimas įžeminimas.

Yra įvairūs produktų kepimo būdai. Vienas iš jų -kepimas gruzdintuvėje, t.y.dideliame kiekyje riebalų, įkaitintų iki 160-180 OC temperatūros. Kepant šiuo būdu, riebalų imama 4-10 kartų daugiau nei produkto. Gruzdintuvėje gali būti kepami įvairus. pyragėliai, spurgos, žuvies gabaliukai, bulvės ir kt.

PERIODINIO VEIKIMO GRUZDINTUVĖS

Kepimo vonia pagaminta iš nerūdijančio plieno arba aliuminio. Viršutinė vonios dalis yra stačiakampio ar cilindro formos, o apatinė - nupjautos piramidės ar kūgio formos.Apatinė vonios dalis vadinama "šaltąją zona",kurioje riebalų temperatūra darbo metu neviršija 80 OC.

  • Kulinarija Konspektai
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 16 puslapių (4047 žodžiai)
  • Kulinarijos konspektai
  • Microsoft Word 401 KB
  • Kepimo įranga
    10 - 4 balsai (-ų)
Kepimo įranga. (2015 m. Gegužės 12 d.). http://www.mokslobaze.lt/kepimo-iranga.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 04:23