Kietagrūdžių kviečių makaronų savybės ir nauda sveikatai


Biologijos referatas.

Įvadas. Kietųjų kviečių makaronų privalumai. Vanduo. Makaronų asortimento plėtimas. Nauja įmonė Lietuvoje. Išvados. Literatūra.


Darbo aktualumas – šiuo metu Lietuvos parduotuvių lentynose randama įvairiausių rūšių makaronų. Dauguma jų yra pateikti akį traukiančioje pakuotėje, tačiau nėra tos makaronų kokybės, kurios yra tikimąsi. Todėl šiuo darbu norėsiu atskleisti, kokie makaronai žmogaus sveikatai yra naudingiausi, sveikiausi ir kokybiškiausi.

Darbo problema – Lietuvoje plačiausiai auginami minkštieji kviečiai turintys silpną glitimą, o iš tokių kvietinių miltų gaminami makaronai būna prastos kokybės, verdant ištyžta. Lietuvos sąlygomis išauginti kietuosius kviečius neekonomiška, nes jie arba nespėja subręsti, arba jų derliai būna maži. Šiuo metu prekybininkai vartotojams siūlo importuotus itališkus makaronus arba Lietuvoje gamintus iš vietinės žaliavos, o įmonės, kuri gamintų iš atvežtinės žaliavos nėra.

Darbo tikslas – parodyti, jog yra būdų, kaip pagerinti makaronų gamybą, kurie padėtų pagaminti geresnės kokybės makaronus, turinčius didesnę naudą žmogui.

Kietųjų kviečių miltai pasižymi ypač dideliu baltymingumu, todėl naudojami makaronų gamybai. Šiems javams reikalingas saulėtas ir šiltas klimatas, todėl juos auginti mūsų šalyje yra netinkamos sąlygos (1).

Makaronai pasižymi mažu kaloringumu: 100 g sauso produkto - 330 kcal, o 100 g išvirto produkto - 80 kcal. Kietųjų kviečių makaronuose praktiškai nėra riebalų (ne daugiau 1 %), tačiau gausu angliavandenių, kurie sudaro 70 % sauso produkto masės. Angliavandeniai pasisavinami lėtai, nežymiai padidindami cukraus kiekį kraujyje. Makaronuose iš kietųjų kviečių yra daug ląstelienos, kuri pašalina iš organizmo toksinus, įtakoja žarnyno disbakteriozę.

  • Biologija Referatai
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 9 puslapiai (1261 žodis)
  • Universitetas
  • Biologijos referatai
  • Microsoft Word 44 KB
  • Kietagrūdžių kviečių makaronų savybės ir nauda sveikatai
    10 - 2 balsai (-ų)
Kietagrūdžių kviečių makaronų savybės ir nauda sveikatai. (2016 m. Kovo 12 d.). http://www.mokslobaze.lt/kietagrudziu-kvieciu-makaronu-savybes-ir-nauda-sveikatai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 20:43