Konditeris


Kas yra konditeris. Kas yra konditeris?. Darbas konditeris.

Kulinarijos referatas. Kas jie yra ir ką jie veikia? Kur ir kokiomis sąlygomis yra dirbamas šis darbas? Kokias priemones/įrangą jie naudoja? Ko reikia, norint sėkmingai atlikti darbą? Virėjas ir konditeris geba organizuoti ir teikti maitinimo paslaugas. Paruošia pirminius produktus, gamina įvairius pusgaminius, verda sriubas ir ruošia šaltus ir karštus, saldžius bei dietinius mėsos, varškės, daržovių, kruopų ir kitų produktų patiekalus, apipavidalina juos. Naudodamasis receptūromis pateikia maišyti įvairias tešlas ir kepa iš jų tortus bei kitus gaminius, puošia juos glajumi, kremais, šokoladu ir kt. Moka dirbti maisto ruošimo įranga ir inventoriumi. Išmano pagrindines produktų rūšis, kokybės rodiklius, gamybos organizavimo pagrindus, produktų saugojimo sąlygas ir terminus, skaičiuoja gaminių kainas. Virėjas ir konditeris dirba duonos kepimo ir konditerijos gamybos įmonėse, viešbučiuose, restoranuose, turizmo kompleksuose ir kt. Daugiausia dirbama stovint. Įmonės turi šiuolaikinę įrangą, patogias darbo vietas, oro kondicionierius. Būtina mokėti naudotis įranga, išmanyti jos eksploatavimo tvarką, sanitarijos reikalavimus, būti tvarkingam ir sąžiningai laikytis sanitarijos ir higienos reikalavimų, gebėti prisitaikyti prie darbo užduočių kaitos.


Kokios veiklos yra šiame darbe? Jis apdoroja žaliavos medžiagas (kakavos pupelės, cukrus, riebalai ir kt.) ir komponentus,skrudina, smulkina, šlifuoja, sumaišo, glaisto, formuoja, merkia į tirpalą, suteikia apvalkalą, suteikia formą ir kitaip jas perdirba. Gamindamas šokoladinius ir ne šokoladinius saldainius jis kontroliuoja ir valdo fizinius ir cheminius technologinius procesus, tikrina saldainių gamybos procese naudojamos įrangos ekonomiškumą, automatines mašinas, matavimo ir reguliavimo prietaisus, laboratorinei analizei pateikia gaminių ir pusgaminių pavydžius, sandėliuoja ir išsiunčia pagal užsakymą prekes. Be to jis dalyvauja prižiūrint ir remontuojant įrangą atliekant kapitalines įrangos peržiūras.

Kokias priemones/įrangą jie naudoja? Įvairias mašinas, tokias kaip valymo, rūšiavimo, smulkinimo, minkymo, profiliavimo, nardinimo, maišymo, plakimo, skrudinimo mašinos bei kitos mašinos, gamybos linijas kakavai ar šokoladinėms medžiagoms, saldainių liejimo, konvejeriai, pakavimo mašinos. Daugiausiai dirbama su medžiagomis iš cukraus, riebalų, šokolado, ir kitų saldumynų pusgaminių.

Ko reikia, norint sėkmingai atlikti darbą? Darbo galima išmokti gamybinės praktikos įmonėje metu ar įgyjant profesinę kvalifikaciją. Sėkmingam darbui padės kantrybė,

Konditeris. (2010 m. Kovo 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/konditeris.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 21:50