Kopustų sandėliavimas


Referatas kopūstai. Sandeliavimas referatai. Vaisiu ir darzoviu sandeliavimas. Derliaus laikymo energetikos referatas.

Kulinarijos referatas. Turinys. Įvadas. Kopūstų sandeliavimo būdų apžvalga. Reikiamų plotų nustatymas. Sandelio tipo ir schemos sudarymas. Krautuvo parinkimas. Saugumo technika. Literatūra. Svarbu išauginti sveiką, chemiškai ar fiziškai nepažeistą vaisių, uogą ar daržovę, nes tai yra vertingiausi maisto produktai, turintys daug žmogaus organizmui reikalingų vitaminų, mineralinių medžiagų, organinių rūgščių ir kt. Atsižvelgiant į tai, kad šių produktų vartojamumas daugmaž sezoniškas, savaime peršasi išvada, jog jie, kad išlauktų kito derliaus ėmimo pradžios turi būti kokybiškai sandeliuojami, kad būtų išsaugotos visos jų naudingosios medžiagos. Norint tam tikrą laikotarpį išlaikyti kuo geresnių maistinių savybių bei prekinės išvaizdos produkciją reikia tinkamai paruošti sandelius jų laikymui, produkciją tinkamai nuimti ir sandeliuoti. Svarbu atsižvelgti ir į tai, kaip konkreti daržovė buvo auginama, kiek tręšiama, laistoma, transportuojama. Pagrindinis tikslas taip sandeliuoti produkciją, kad ji išlaikytų savo sukauptą bioenergiją taip, jog nepablogėtų jų kokybė – maistinės ir sėklinės savybės, prekinė išvaizda, tam maksimaliai išnaudojant palankias gamtines sąlygas, mažinant koncentruotos energijos suvartojimą laikymo technologijose. Į sandelį atvežtas daržoves nedelsiant siūloma pradžiovinti, užgydyti mechaniškai padarytas žaizdas, atšaldyti iki reikiamos temperatūros, kuri priklauso nuo daržovių veislės bei paskirties, ir toje temperatūroje išlaikyti iki vartojimo. Laikymo metu būtina sudaryti tokias sąlygas, kad daržovės kuo mažiau išgarintų vandens, nesivystytų ligos. Taip daržoves galima išlaikyti iki pavasario nesudygusias ir be didesnių nuostolių, jei gerai bus įrengta sandelio ventiliacijos sistema ir bus tinkamai ventiliuojama. Kaip ir kiek laiko daržovės išsilaiko, priklauso nuo jų biocheminės sudėties bei biofizinių savybių, nuo pasiruošimo derliaus nuėmimui, nuėmimo laiko bei būdo, paruošimo laikymui bei realizavimui, laikymo būdo bei sąlygų ir kitų veiksnių. Šiame namų darbe apžvelgsime kaip reikia laikyti kopūstus, sandeliavimo būdus ir kt.


Svarbu išauginti sveiką, chemiškai ar fiziškai nepažeistą vaisių, uogą ar daržovę, nes tai yra vertingiausi maisto produktai, turintys daug žmogaus organizmui reikalingų vitaminų, mineralinių medžiagų, organinių rūgščių ir kt.

Daržovėse yra apie 75 – 85 % vandens, jos jautrios per daug žemai ir per aukštai temperatūrai bei temperatūros svyravimams. Netinkamai jas laikant nuostoliai gali būti iki 30-40 % ir didesni. Sandeliuojamos daržovės kvėpuoja naudodamos deguonį ir sukauptas maisto medžiagas, o išskirdamos anglies dvideginį, vandenį ir šilumą, kaista ir drėksta. Šie procesai daržovių sluoksnyje vyksta nuolat. Kvėpavimo intencyvumas priklauso nuo daržovių rūšies, veislės, sandeliavimo periodo, laikymo temperatūros, pažeidimų. Aukštesnėje tamperatūroje laikomos daržovės intencyviau kvėpuoja, todėl daugiau naudoja maisto medžiagų ir netenka svorio. Tokios daržovės ankščiau pradeda dygti. Ypač greitai puviniai plinta per blogai užgydytas mechaninių pažeidimų žaizdas.

į sandelį atvežtas daržoves nedelsiant siūloma pradžiovinti, užgydyti mechaniškai padarytas žaizdas, atšaldyti iki reikiamos temperatūros, kuri priklauso nuo daržovių veislės bei paskirties, ir toje temperatūroje išlaikyti iki vartojimo.

Kaip ir kiek laiko daržovės išsilaiko, priklauso nuo jų biocheminės sudėties bei biofizinių savybių, nuo pasiruošimo derliaus nuėmimui, nuėmimo laiko bei būdo, paruošimo laikymui bei realizavimui, laikymo būdo bei sąlygų ir kitų ve norint visus metus tiekti iš sandelių gyventojams ar perdirbėjams šviežius ir kokybiškus kopūstus svarbu užtikrinti saugų ir sveiką klimatą jų sandeliavimo vietose.

Kopūstai yra viena iš sultingųjų daržovių, kurių masę sudaro apie 75 – 85 % vandens. Kadangi kopūstai labai jautriai reaguoja į aplinką, svarbu užtikrinti, kad jie išgarintų kuo mažiau vandens (iš kopūstų išgaravus – % vandens pastebimas jų vytimas). Garavimo intencyvumas priklauso nuo daržovę supančišis sandeliavimo būdas žinomas jau seniai ir dar dabar daug žmonių naudoja šį sandeliavimo būdą. Jis pasižymi tuo, kad čia sandeliavimui naudojamas natūralus šaltis, šiluma iš kaupo arba tranšėjos nuvedama natūrali ventiliacija. Labai dideliuose kaupuose ar tranšėjose naudojama ir priverstinė ventiliacija. Teisingai paruoštame kaupe kopūstų nuostoliai per žiemą neviršija 10 %. Tačiau del menkiausios sandeliavimo klaidos nuostoliai gali viršyti ir 20 – 25 % produkcijos kiekio.

Kopustų sandėliavimas. (2010 m. Kovo 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/kopustu-sandeliavimas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 16:20