Krakmolo gamybos technologija


Maisto technologijos skaidrės.

Krakmolo – krakmolo sirupo. gamybostechnologija. Kukurūzų krakmolo gamyba. Kviečių krakmolo gamyba. Bulvių krakmolo gamyba. Krakmolo sirupas. Krakmolo sirupo panaudojimas. Krakmolo sirupo gamyba. Krakmolo paruošimas hidrolizavimui. Krakmolo hidrolizavimas. Krakmolo hidrolizavimas rūgštimi. Rūgštinis fermentinis krakmolo hidrolizavimas. Fermentinis krakmolo hidrolizavimas. Hidrolizatų neutralizavimas. Sirupo filtravimas ir šviesinimas adsorbentais.


Krakmolas gaminamas iš bulvių, kukurūzų, kviečių ir kitų žaliavų. Priklausomai nuo žaliavos, skiriasi ir gamybos technologija. Krakmolas naudojamas gaminant konditerijos, kulinarijos gaminius, pvz., kisielių, ledus, sirupą, dešras ir t.t. Jis suriša mėsos, pieno, duonos ir konditerijos pramonėje naudojamas žaliavas, tirština stabilizuoja padažus, jogurtus, kremus, majonezus, uogienes, konservus, pudingus ir t.t.

1. Sausasis valymas: nešvarumųirskaldytų grūdųsijojimas bei susiurbimas. Pašalinamosdalelės,netinkamosnaudoti pašarams. Pašarams tinkamos dalelės parduodamos tokios,kokios yra, arba dedamos į grūdų glitimo pašarą. 2. Mirkymas:grūdai merkiamiįvandenį,kad atsiskirtų tirpios sudedamosios dalys(=mirkymo skystis). Įdedama mikroorganizmųkontroliavimo medžiagų, norint apsisaugoti nuo blogos fermentacijos. 3.Gemalų atskyrimas:gemalainuogrūdųatsiskiria dėl skirtingo tankio, naudojant ciklonų technologiją.

Krakmolosuspensija modifikuojamacheminiuir(arba)fiziniu būdu, tada išdžiovinama, taip gaunamas modifikuotas krakmolas. 6. Krakmolosuspensijahidrolizuojamanaudojantrūgštisar enzimus, tada išdžiovinama, taip gaunamas hidrolizuotas krakmolas. 7. Iškrakmolo suspensijospašalinamasvanduo,ji išdžiovinama,taipgaunamas grynasis bulvių krakmolas. 8. Iš bulvių tarkiųmasėsmechaniškaipašalinamasvanduo, taipgaunamas pašarams skirtas produktas – bulvių tarkiai.

Bulviųbaltymaisumaišomisuvandeniuirrūgštimis,taip pagaminamas bulvių baltymas (išgrynintas). 14. Vandensirkoaguliavusiųbaltymųmišinysrafinuojamas, norintiš baltymų pašalinti natūralius glikoalkaloidus. 15. Naudojantsunkiojėgapagrįstastechnologijas,iš rafinuotųbaltymų pašalinamas vanduo. 16. Rafinuotibaltymaiišdžiovinami,taipgaunamaspašarams skirtas produktas – bulvių baltymai (išgryninti).

Krakmolo sirupas – produktas, gautas iš dalies hidrolizuojantkrakmolą praskiestomis rūgštimis arba amilolitiniais fermentais. Tai bespalvis arba truputį gelsvas ir labai klampus saldaus skonio skystis. Jo saldumas 3-4 kartus mažesnis už sacharozės saldumą. Šis produktas sudarytas iš įvairaus gliukozės, maltozės ir dekstrinų kiekio, kuris priklauso nuo krakmolo suhidrolizavimo laipsnio.

Krakmolo gamybos technologija. (2016 m. Balandžio 05 d.). http://www.mokslobaze.lt/krakmolo-gamybos-technologija.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 01:21