Krikštynų pobūvio organizavimas


Kulinarijos savarankiškas darbas. Įvadas. Krikštynų pobūvio papročiai. Pobūvio užsakymas. Meniu. Pobūvio planas. Aptarnavimo būdai. Padavėjų nustatymas. Pobūvio stalų forma. Pobūvio aptarnavimas. Salės ruošimas pobūviui. Stalo serviravimas. Pramogos pobūvio metu. Išvados. Literatūros sąrašas.


Pobūvio organizavimas yra itin svarbus, norint surengti tikrą šventę. Svarbu ir tai, kad pobūvį organizuotų apie tai nusimanantys ar bent jau turintys fantazijos ir noro žmonės, nes ne kiekvienas turi organizacinius sugebėjimus. Šis reiškinys pastaruoju metu tapo ypač populiarus paslaugų sferoje, nes žmonės vis dažniau siekia komforto, nori, jog pobūvis netaptų varganu darbu,o būtų tikra šventė. Žmogui neišmanančiam visų pobūvių subtilybių yra labai sunku suorganizuoti tokią šventę, kuri džiugintų ne tik jį, bet ir aplinkinius. Iš tiesų, pobūvių organizavimas slepia daug daugiau negu gali pasirodyti. Pobūvio organizavimas susideda iš daugybės dalių: patalpų paieška, pobūvio užsakymas, pobūvio sutartis, personalo paieška, jo apmokymai, stalo serviravimo būdai, salės puošimas, svečių aptarnavimas ir linksminimas. Šiame darbe aprašysiu vieną iš gražiausių vaikų švenčių – krikštynas. Mano darbo tikslas yra detaliai išanalizuoti ir parengti krikštynų pobūvį.

Krikštynų stalas turi būti šviesus. Jis dengiamas erdvioje patalpoje, aptiesiamas šviesia drobine staltiese, puošiamas degančiomis žvakidėje žvakėmis, kuri pastatoma stalo viduryje. Žvakė perrišama kaspinais - žydru, jei krikštijamas berniukas ir rožiniu - jei mergaitė. Pamerkiama švelnių spalvų gėlių.

Pirmiausia ruošiant pobūvi reikia pakalbėti su klientu ir išsiaiškinti kokio pobūvio jis nori. Kiek ir kokių dalyvaus žmonių (vyrų, moterų, vaikų, ypatingų svečių pvz: užsieniečių ) dar reikia išsiaiškinti už kokia pinigų suma jis nori surengti pobūvį. Reikia tiksliai suderinti laiką, datą, kaip turi būti pasitinkami svečiai, meniu.

Priimant užsakymą iš užsakovo, užsakymai registruojami specialiame žurnale. Jame yra šios grafos:

Ne vėliau kaip keturios dienos iki banketo pradžios administratorius kartų su užsakovu įformina sąskaitą – užsakymą.

Sąskaitą – užsakymą išrašoma penkiais egzemplioriais. Šią sąskaitą – užsakymą tvirtina įmonės vadovas ir atiduoda į kasą. Kasininkas gavęs patvirtintą sąskaitą remdamasis kasos orderiu ant visų egzempliorių deda atžymą, apmokėta, pasirašo ir keturis egzempliorius atiduoda asmeniui priėmusiam užsakymą Administratorius gavęs keturias sąskaitas, užsakymo žurnale užpildo nuo 9 iki 12 grafos Pirmą egzempliorių atiduoda užsakovus antras lieka buhalterijoje, trečias – padavėjui, ketvirtas – virtuvei, penktas – bufetui.

Įvykdžius užsakymą materialiai atsakingi asmenys trečią, ketvirta ir penktą egzempliorius atiduoda į buhalteriją kartu su apyskaita.

Užsakovui pageidaujant, vieni patiekalai keičiami kitais. Papildomus užsakymus padavėjas apiformina sąskaitoje. Negalima taisyti sąskaitos.

Užsakovas turi teisę atsisakyti nuo viso užsakymo ne vėliau kaip vieną parą iki banketo organizavimo. Jei į banketą susirenka ne visi svečiai, užsakovas apie tai turi informuoti ne vėliau kaip prieš keturias valandos. Tada jam grąžinami pinigai už atliekamus patiekalus.

Tuo atveju, kai apie svečių skaičiaus sumažėjimą pranešama prieš pat banketo pradžią, tai užsakovui gali būti grąžinti pinigai už karšius patiekalus, desertus, konditerijos gaminius ir alkoholinius gėrimus.

Jei užsakovas visiškai atsisako banketą tą pačią dieną jis privalo užmokėti už produkciją, kurios negalima bus realizuoti. Dėl netinkamos realizavimo produkcijos sustatomas trijuose egzemplioriuose aktas. Su šiais patiekalais užsakovas gali pasielgti savo nuožiūra

Priimant užsakymą užsakovą reikia perspėti, kad negalima atnešti savų patiekalų ir alkoholinių gėrimų. Užsakovas privalo būti iki banketo pabaigos. Jis privalo sumokėti už sudužus ar per banketą prapuolusius indus ar įrankius.

Pobūvio proga labai graži, ypatinga ir reikšminga - krikštynos. Krikštynose dalyvaus 24 žmonės: Krikšto tėvai, krikštijamas vaikas, vaiko tėvai, vaiko seneliai, motinos sesuo su vyru ir vaiku bei tėvo brolis su žmona ir vaiku bei tolimensi giminės ir šeimos draugai. Garbingiausi pobūvio svečiai - krikštijamas vaikas ir krikšto tėvai.

Restorane parenkama didžioji pobūvių salė, kuri ypatingai tinka norint paminėti tokią gražią ir svarbią šventę ( salėje pakankamai vietos 24 žmonių, yra įrengta vaikų žaidimų zona bei išėjimas į lauko terasą). Užsakovas pasirinko iš dalies aptarnaujamą pobūvį.

Kadangi Įvairūs patiekalai įvairiomis progomis negali būti patiekiami vienodai, vargu ar rastume restoraną, kuriame būtų naudojamas tik vienas patiekalų patiekimo būdas. Šiuo metu plačiai paplitę penki patiekalų patiekimo metodai:

•amerikietiškas, kai patiekalai jau virtuvėje išdėstomi į lėkštes; padavėjas aptarnauja iš dešinės;

•angliškas, kai patiekalai atnešami iš virtuvės didlėkštėse, parodomi svečiui, į lėkštę dedami tik ant pagalbinio staliuko; padavėjas aptarnauja iš dešinės;

Krikštynų pobūvio organizavimas. (2015 m. Gegužės 01 d.). http://www.mokslobaze.lt/krikstynu-pobuvio-organizavimas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 00:17