Kūčių ir Kalėdų papročiai


Lietuvių rašinys. Referatas Kūčių ir Kalėdų papročiai.


Gruodžio mėnesį visame pasaulyje paplitusi kūčių ir Kalėdų šventės. Kiekvienoje šalyje jų papročiai yra skirtingi. Lietuvoje Kūčių ir Kalėdų papročių nesvisi mes laikomės.

Pirmiausia pakalbėsiu apie Kūčių papročius. Per Kūčias negalima valgyti mėsos produktų nes tada sakoma, kad tai nebetaps Kūčių vakariene. Kaip reikia paruošti kūčių stalą. Ant tuščio stalo reikia padėti glėbį šieno ir uždengti balta švaria staltiese. Tuomet ant jo yra dedami patiekalai kuriuose nėra mėsos. Sakoma kad patiekalų turi būti dvylika todėl, kad yra dvylika apaštalų. Ant stalo dar būtinai reikia padėti plotkelių arba kitaip vadinamų „Kalėdaičių“. Jų turi būti tiek kiek yra prie kūčių stalo žmonių. Seniau pagrindinis patiekalas būdavo iš įvairių šutintų miežių, kviečių, žirnių, pupų. Tą mišinį vadindavo „Kūčia“. Jis buvo valgomas su medumi, atskiestu šiltu virtu vandeniu. Pats žodis „Kūčia“ kilęs iš gudų ir reiškia džiovintų grudų košė.

  • Lietuvių kalba Rašiniai
  • 2015 m.
  • 1 puslapis (533 žodžiai)
  • Mokykla
  • Lietuvių rašiniai
  • Microsoft Word 12 KB
  • Kūčių ir Kalėdų papročiai
    10 - 10 balsai (-ų)
Kūčių ir Kalėdų papročiai. (2015 m. Kovo 05 d.). http://www.mokslobaze.lt/kuciu-ir-kaledu-paprociai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 07 d. 14:39