Kulinarinis patiekalas Lašiniuotis


Maisto technologijos referatas.

Darbo rengimo planas Kulinarinis patiekalas Lašiniuotis Santrauka. Įvadas. Samprata. apibendrinimas. Projektuojamo produkto analogų vaizdai. Analizė. Kuriamo gaminio grafinis vaizdas. Spausdinti informacijos šaltiniai. Elektroniniai informacijos šaltiniai. Priedai.


Mano darbo tikslas buvo įgyvendinti naują idėjąIšvirti, suslėgti lašinių sūrį. Pati sūrius pradėjau gaminti sukūrus šeimą. Mano gaminami sūriai būdavo naminiai, varškės sūriai, su kmynais, saldūs: su razinom, aguonom, žėlė gabaliukais; taip pat gaminau aštrius su česnaku, paprika, ciberžole ir kitais prieskoniais. Lašinių sūrio idėja kilo iš tradicinės Pakražančio kultūros centro sūrių šventės „Jurgis, Jorgis ir Jurgelis – skamba jis visom tarmelėm“.

Kaip lašinių sūrio analogą pasirinkau varškės sūrį. Visiškai skirtingi produktai, skirtingas gamybos procesas, bei skirtinga nauda organizmui, tačiau išvaizda ir idėja ta pati.

„Lašiniuočio“ gamybos procesas nėra labai sudėtingas, tačiau rezultatas puikus. Lašinių sūriui reikalingus produktus sumalame mėsmale, gautą masę išmaišę krečiame į sūrmaišį, išverdame ir suslėgiame spaustais.

Gaminį galima valgyti kartu su daržovėmis, duona. Šis gaminys yra kaloringas, tačiau ir maistingas.

Šis patiekalas man yra aktualus, nes mūsų šeimoje jis yra perduodamas iš kartos į kartą. Pamenu savo motulę darančią sūrius, mama taip pat spaudė sūrį, o dabar ir aš tuo užsiimu. Mūsų šeimoje sūriai gaminami iš karvės pieno. Mano močiutė gamindavo sūrius iš ožkos pieno.

Pati sūrius pradėjau gaminti sukūrus šeimą. Mano gaminami sūriai būdavo naminiai, varškės sūriai, su kmynais, saldūs: su razinom, aguonom, žėlė gabaliukais; taip at gaminau aštrius su česnaku, paprika, ciberžole ir kitais prieskoniais. Vėliau pradėjau sūrius rūkyti, gaminti lydytą sūrį.

Su savo gaminamais sūriais dalyvavau ir iki šiol tebedalyvauju įvairiuose rengiamose šventėse. Tad, kaip gaminys sūris man yra labai artimas ir kilo idėja paimprovizuoti ir padaryti sūrį iš šviežiai pasūdytų lašinukų.

Šioje šventėje kasmet dalyvauju ir aš su savo naminiais varškės sūriais. Prisiminus šią šventę kilo idėja padaryti sūrį iš šviežiai sūdytų lašinių. Tai retas, bet mano nuomone originalus patiekalas. Jau nuo seno kaimo vietovėse paplitęs naminis varškės sūris. Tokie receptai perduodami iš kartos į kartą, todėl jie laikomi paveldu. Bėga metai, keičiasi laikai ir močiučių receptai pamažu nyksta, todėl labai svarbu saugoti šį paveldą. Toks kaip lašinių sūris yra ypatingai retas patiekalas.

Kulinarinis patiekalas Lašiniuotis. (2017 m. Balandžio 30 d.). http://www.mokslobaze.lt/kulinarinis-patiekalas-lasiniuotis.html Peržiūrėta 2017 m. Spalio 23 d. 21:37