Labai pavojingi mikrobai


Biologijos skaidrės. Chlostridium botulinum, tipai A,B,E ir F. Chlostridium botulinum plitimo sąlygos. Pagrindiniai užkrato šaltiniai. Paplitimas maisto produktuose. Sukelėjo patekimo kelias. Simptomai. Išvengimo būdai. Shigella dysenteriae. Sąlygos. Infekcijos šaltiniai. Sukėlėjo patekimo kelias. Simptomai. Kaip išvengti. Trichinella spiralis. Infekcijos šaltiniai. Sukėlėjo patekimas ir veikimas. Simptomai. Kaip išvengti.


Chlostridium botulinum, tipai A,B,E ir F 1.2 Shigella dysenteriae 1.3 Trichinella spiralis.

Chlostridium botulinum, tipai A,B,E ir F.

Sukelėjas – Sporas sudaranti anaerobinė laztelė Cl. Botulinum, kuri sukelia ūminę infekciną ligą Botulizmą. Šių bakterijų sporoms virstant vegetazinėmis formomis, pasigamina egzotoksinas. Botulizmo toksinas yra toksiškiausias iš visų žinomų bakterinių nuodų. E tipo toksinas dar labiau sustiprėja.

Botulizmo bakterijos egzotoksino daugiausiai pagamina 35 – 37°C Būtinos anaerobinės sąlygos.

Rūkyti produktai Šviežiai džiovinta žuvis Namuose konservuoti grybai Įvairūs konservai.

Botulizmo sukėlėjas ir jo egzotoksinas su užkrėstais maisto produktais patenka į plonąją žarną . Iš čia toksinas pereina į kraują ir pažeidžia galvos smegenų nervų branduolius, surikdo jų veiklą.

Bendras silpnumas Galvos skausmas Vėmimas Vidurių užkietėjimas Sutrikęs regėjimas Nerišli kalba Springimas Paralyžius Sutrinka uoslė.

Laikytis sanitarijos ir higienos! Grieštai draudžiama vartoti nekokybišką dešrą Nevalgyti konservų, kurių dangtelis išsipūtęs Vengti naminio konservavimo(grybų) Gerai nuplauti maisto produktus, kad ant jų neliktų žemių Nevalgyti mėsos ar dešrų, jei viduje pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas. Skerdžiant gyvulius stenkitis nepažeisti žarnų, kad išvengti mėsos užteršimo.

Sukelėjas – Nejudrios lazdelės formos bakterijos, gaminančios egzotoksinus. Šigelės nedidelės, besporės, gramneigiamos, fakultatyvios anaerobinės lazdelės, kurios sukelia ūmų storosios žarnos gleivinės uždegimą - Šigeliozę(dizenteriją) Šigelės jautrios aukštesniai temperaūrai, 60 °C jos žūva per 10 – 15min.

  • Biologija Skaidrės
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 19 puslapių (618 žodžių)
  • Biologijos skaidrės
  • MS PowerPoint 971 KB
  • Labai pavojingi mikrobai
    10 - 10 balsai (-ų)
Labai pavojingi mikrobai. (2015 m. Lapkričio 01 d.). http://www.mokslobaze.lt/labai-pavojingi-mikrobai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 02:15