Ledai


Maisto technologijos skaidrės. Ledai. Valgomieji ledai. Ledai gali būti klasifikuojami pagal įvairius požymius. Funkcines savybes. Riebumą, vyraujančias sudėtines dalis. Dydį. Porcijomis „šeimyniniai“. Pieniškų ledų. Gamybai naudojamas normalizuotas. Grietininių ledų. Pagrindinė žaliava. Plombyras. Laikomas pačiais riebiausiais ir skaniausiais ledais. Įvairių skonių ir pakuočių plombyras. Šaldytos sultys, arba vaisiniai ledai. Tai ledai be jokių riebalų. Pagrindinės jų sudedamosios dalys yra sultys arba sulčių mišinys. Dietiniuose leduose. Mažesnis kaloringų komponentų. Ledų kokybę apibūdina.


VšĮ Raseinių TVM 2V gr Dianos Rubinskaitės.

Porcijomis, „šeimyniniai“, rinkiniai („multipacks“). Viena iš funkcinių ledų savybių – riebumas. Pagal riebumą ledai skirstomi į grietininius, pieniškus, vaisinius (šerbetus), plombyrą, jogurtinius, aromatinius.

Gamybai naudojamas normalizuotas pienas. Juose pieno riebalų kiekis sudaro 4–6 %. Pagal sudėtį pieniški ledai gali būti: natūralūs (be priedų), šokoladiniai, kavos, vaniliniai, su migdolais, su razinomis.

Pagrindinė žaliava – grietinėlė. Riebumas dažniausiai siekia 10 %. 100 g produkto yra apie 180 kcal ir priklauso nuo leduose esančių priedų – riešutų, šokolado, razinų. Pagal sudėtį šie ledai gali būti tokių rūšių, kaip ir pieniški.

Ledai. (2015 m. Lapkričio 18 d.). http://www.mokslobaze.lt/ledai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 12:21