Leopardas


Kur gyvena leopardai. Leopardai. Leopardai gyvena. Leopardo aprasymas. Leopardų gyvenimo būdas. Leopardo klausa. Kiek sveria leopardas. Leopardas aprasymas. Leopardas gyvenimo budas. Aprašymas apie leoparda.

Biologijos referatas. Leopardo kūno ilgis siekia iki 180 cm, uodegos apie 75 cm. Patinų masė siekia iki 75 kg. Patelės – mažesnės. Kailis tankus, purus, gelsvas arba rudas, su juodomis žiedinėmis dėmėmis. Leopardas kasdien laka vandenį, tačiau, jeigu reikia, be vandens gali išbūti visą mėnesį. Jie puikiai orientuojasi erdvėje. Leopardo klausa du kartus aštresnė už žmogaus, o tamsoje šis gyvūnas mato šešis kartus negu žmogus. Jis puikiai slepiasi, todėl leopardą sunkiau pastebėti negu liūtą arba tigrą.


Leopardai – vieni klastingiausių ir pavojingiausių plėšrūnų, paplitusių afrikoje ir azijoje. Maskuojamoji kailio spalva ir raštas puikiai slepia leopardą gamtoje. Šio medžiotojo jutimų organai nepaprastai išlavėję. Dėl puošnaus kailio leopardai jau daugelyje vietų yra išnaikinti. Indijoje kartais yra sutinkami juodi leopardai, vadinami juodosiomis panteromis. Leopardas gali ilgai tupėti ant medžio šakos ir stebėti auką, po to staiga šokti žemyn ant nieko neįtariančio gyvūno. Tačiau dažniausiai jis prisėlina prie grobio labai arti ir tik tuomet jį čiumpa. Leopardas užmuša savo auką vienu letenos smūgiu trenkdamas per stuburą arba griebdamas dantimis už gerklės.

Leopardai gyvena tankiuose miškuose ir kalnuose. Tai vienišą gyvenimo būdą mėgstantys plėšrūnai. Medžioja dažniausiai naktį ir ant žemės. Puola iš pasalų ir keliais šuoliais paveja auką. Puikiai laipiojantis medžiais leopardas kartais surengia pasalą ir ant šakos. Leopardai minta kanopiniais: ožiais, avinais, elniais, nedidelėmis antilopėmis, šernais. Medžių šakose sugeba pagauti pavianą. Leopardai kartais puola naminius gyvulius ( šunis, arklius, avis), paukščius, badmečiu medžioja graužikus. Pasisotinęs stambaus laimikio likučius užsitempia į medį, kad jo nesuėstų hienos, šakalai ir kiti plėšrūnai. Leopardas labai stiprus gyvūnas. Nors laimikis dažnai sveria tiek pat, kiek leopardas, jam pavyksta užtempti jį į didelį aukštį.

Leopardai poruojasi pavasarį. Poravimosi laikas – – dienos, kurias patinas ir patelė praleidžia kartu.

Leopardas. (2011 m. Liepos 02 d.). http://www.mokslobaze.lt/leopardas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 08:15