Maistinių medžiagų cheminės analizės savarankiškas darbas


Chemijos savarankiškas darbas. Tiršta ryžių košė su vaisiais. Receptūros ir gamybos technologijos aprašas. Gamybos technologija. Mitybinė vertė. Tiršta ryžių košė su vaisiais Eil. Nr. Produktai Kiekis. Taip pat šiame patiekale yra vitaminų B1 PP folio rūgšties. Ir mineralų , Fe2 +, Fe3 +, Mg2 +, Ca2 +, -, ir daugiausia randama +. Mineralinės medžiagos. Mineralinių medžiagų jonų atpažinimo reakcijos. Grupės mineralinių medžiagų jonų atpažinimo reakcijos Kalio jonų radimas Reakcija su natrio heksanitrokobaltiatu Na3 Co NO2 ]. Išvada Jei tiriamajame tirpale yra + jonų susidaro geltonos spalvos nuosėdų. Reakcija su natrio tetrafenilaboratu Na C6H5 4B ]. Magnio jonų radimas Reakcija su natrio arba kalio hidroksidu NaOH arba KOH. Reakcija su natrio hidrofosfatu Na2HPO. II grupės mineralinių medžiagų jonų atpažinimo reakcijos Kalcio jonų atpažinimas Reakcija su amonio oksalatu (( NH4 2C2O. III grupės mineralinių medžiagų jonų atpažinimo reakcijos. Geležies katijono Fe3 + atpažinimo reakcija Reakcija su kalio heksacianoferoatu geltonąją kraujo druska )( K4 Fe CN ]). Reakcija su kalio rodonatu KSCN. Geležies katijono Fe2 + atpažinimo reakcija Reakcija su kalio heksacianoferiatu ( raudonąją kraujo druska ) K3 Fe CN ]). Jonų radimas. Juslinės analizės reikalavimai ir galimi tyrimai šiam patiekalui. Patiekalo kokybės įvertinimas jusliniu būdu. Išsiaiškinau kokius galima padaryti tyrimus su mano pasirinktu patiekalu bei kokie jusliniai reikalavimai jam keliami. Šio tiriamojo patiekalo sudedamosios dalys gali būti tiriamos nustatant drėgmę sausąsias medžiagas peleningumą baltymus riebalusir rūgštingumą.


Mano pasirinktas produktas yra trinta ryžių košė su vaisiais.Šį produktą pasirinkau,nes mėgstu valgyti įvairias košes ,tačiau mėgstamiausia būtų ryžių košė su vaisiai ,todėl norėjau labiau įsigilnti į šios košės cheminę sudėtį,bei maistinę vertę.

Tikslas : sužinoti ryžių košės su vaisiais mitybinę vertę ir chemiškai išanaliziuoti.

Uždaviniai:1.Apskaičiuoti patiekalo mitybinę vertę (baltymų,riebalų,angliavandenių,vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį,bei kilokolorijas)

4.Pateikti juslinės analizės reikalavimus ir galimus tyrimus šiam patiekalui

Taip pat šiame patiekale yra vitaminų : B1,PP,E,folio rūgšties.Ir mineralų,P, Fe2+,Fe3+,Mg2+,Ca2+,J-, ir daugiausia randama K+.

Jodas-reikalingas skydliaukės hormonams sudaryti,medžiagų apykaitos intensyvumo kontroliavimo mechanizmams,vaisiaus vystymuisi.Jeigu organizme trūksta jodo,sutrinka skydliaukės veikla.Jodo trūkumas ypač kenkia mokyklinio amžiaus vaikams.Maisto produktuose jodo nedaug.Daugiausia jo yra jūros žuvyse,menkės kepenyse,jūros kopūstuoseGeležis-Dalyvauja kvėpavimo ir kraujo „pakrovimo“ deguonimi procesuose.Įeina į daugelio fermentų sudėtį,svarbi neurologiniams procesams,raudonųjų kraujo kūnelių gamybai.Blyški oda,silpnumas,nuovargis,galvos skausmai-visi šie požymiai būdinga anemijai(mažakraujystei),kuri atsiranda dėl geležies stokos. MAKROKalcis-būtinas mineralas,reguliuojantis nervinių impulsų laidumą,raumenų susitraukimus,kraujo krešumą.Ir , žinoma kalcis yra pagrindinis kaulųstatybinis elementas.Trūkstant kalcio vaikams gali deformuotis kaulai ir sulėtėti augimas,suaugusiems gali suminkštėti kaulai,gręsia kaulų retėjimas(osteoporozė),nugaros ir kojų traukuliai,depresija. Kalis- būtinas nervų ir raumenų veiklai,dalyvauja reguliuojant organizmo skysčių,rūgščių ir šarmų balansą,ląstelių seinelių pralaidumą.Reikalingas angliavandenių ir baltymų apykaitai.Dėl kalio stokos gali sutrikti refleksai,kvėpavimas,didėti kraujotaka ,stoti širdis

Maistinių medžiagų cheminės analizės savarankiškas darbas. (2015 m. Gegužės 26 d.). http://www.mokslobaze.lt/maistiniu-medziagu-chemines-analizes-savarankiskas-darbas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 14:17