Maisto etiketės ženklai


Vadybos referatas. Įvadas. Maisto ženklinimas, maisto etiketė ir joje pateikiama informacija. Produkto pavadinimas, prekės ženklas, kilmė ir simboliai. Produkto kiekio žymėjimas. Informacijos apie maisto sudėtį pateikimas. Laikymo terminų nurodymas. Vartojimo rekomendacijos. Brūkšninis kodas ir jo ypatumai. Išvados. Literatūra.


Pastaruoju metu, kai vartojimas įgauna vis didesnes apimtis, tiek vartotojai, tiek gamintojai susiduria su įvairiais iššūkiais. Vartotojai parduotuvėse susiduria su dideliais parduodamų maisto gaminių kiekiais, todėl jų pasirinkimas kartais pavirsta į sudėtingas ir sunkias užduotis. Iš kitos pusės, gamintojai susiduria su dideliu kiekiu konkurentų ir siekia išsiskirti iš jų minios bei sudominti produktų pirkėjus ir vartotojus. Čia didelis vaidmuo tenka produktų etiketėms, kuriose gamintojai pateikia vartotojams aktualią ir reikalingą informaciją, padedančią pirkėjams išsirinkti norimą produkciją,o taip pat – išskirti produktą iš gausybės panašių gaminių.

Siekiant išvengti vartotojų klaidinimo, informacijos pateikimas produktų etiketėse yra griežtai reglamentuojamas, valdžios institucijoms aiškiai ir smulkiai nurodant būtiną pateikti informaciją apie parduodamas prekes. Todėl šios srities teorinė analizė yra aktuali ir naudinga, siekiant suprasti informacijos pateikimo maisto produktų etiketėse ypatumus.

Šio darbo tikslas – susipažinti su maisto etikečių ženklais, aptariant pagrindinės etiketėse pateikiamos informacijos ypatumus.

Darbo uždaviniai:

Susipažinti su maisto ženklinimo svarba, reikšmingumu, reglamentavimu;

Aptarti produkto pavadinimo, prekės ženklo ir simbolių naudojimą;

Susipažinti su informacijos apie produkto kiekį, maisto sudėtį, laikymo ir naudojimo terminus bei produkto vartojimo ypatumus pateikimo aspektais;

Aptarti informacijos apie produktą kodavimą brūkšninio kodo pagalba ypatybes.

Maisto ženklinimas, kurio sudedamoji dalis yra maisto etiketės, yra vartotojams labai aktualus maisto pažinimo klausimas. Kaip pažymi D.Pociūtė (1995), maisto pažinimas prasideda nuo produkto etiketės, kadangi ją galima apibūdinti kaip pirmąjį maisto produkto gamintojo „žodį“ vartotojams. Lietuvos Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba maisto ženklinimą apibrėžia kaip visus su maisto produktu susijusius žodžius, išsamią informaciją, prekės ženklą, komercinį pavadinimą, paveikslėlius arba simbolius, kurie yra nurodyti ant pakuotės, dokumente, pastaboje (įspėjime), etiketėje, žiede ar lankelyje. Ant maisto produktų etikečių, taip pat šalia maisto produkto pateikiama ženklinimo informacija vartotojams padeda įvertinti ir išsirinkti tinkamą maisto produktą.

Maisto produktų ženklinimą reglamentuoja įvairios taisyklės, kurios visų pirma yra kuriamos tam, jog vartotojai būtų apsaugoti ir informuoti. Taip pat taisyklių kūrimą nulemia siekis apsisaugoti nuo nelygių konkurencijos sąlygų sukūrimo bei laisvo produktų judėjimo ribojimo.

  • Vadyba Referatai
  • 2015 m.
  • 12 puslapių (2074 žodžiai)
  • Vadybos referatai
  • Microsoft Word 52 KB
  • Maisto etiketės ženklai
    10 - 10 balsai (-ų)
Maisto etiketės ženklai. (2015 m. Balandžio 26 d.). http://www.mokslobaze.lt/maisto-etiketes-zenklai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 14:00