Maisto ir virtuvės atliekos


Aplinkos referatas. Įvadas. Bendros žinios apie atliekas. Bioskaidžios atliekos. Maisto ir virtuvės atliekos. Maisto ir virtuvės atliekų surinkimas. Surinkimas Lietuvoje. Rūšiuojamasis surinkimas. Individualus kompostavimas. Jungtinių Amerikos Valstijų patirtis. Maisto ir virtuvės atliekų tvarkymas. Biodegraduojančių atliekų panaudojimas pašarams. Biodujų gamyba. Biodžiovinimas ir deginimas. Kompostavimas. Žuvų produktų silosavimas. Išvados. Literatūros sąrašas.


Klimato kaita yra viena aktualiausių pasaulinių problemų. Kai kurie mokslininkai teigia, kad žmonės neatsakingai elgiasi gamtos atžvilgiu ir tokiu būdu sukelia planetos atsakomąją reakciją. Žmonija patiria klimato kaitos pasekmes todėl ši problema turi būti sprendžiama nedelsiant. Kylant temperatūrai Žemėje tampa vis sunkiau užauginti reikiamą kokybiško maisto kiekį. Dideli nesuvartoto maisto kiekiai yra išmetami sąvartynuose, kurie išskirdami didelius kiekius metano, ženkliai prisideda prie visuotinės klimato kaitos be to išskirdamos sieros vandenilį ir merkaptanus jos teršia dirvožemį ir vandenį.

Patekusios į sąvartyną maisto ir virtuvės atliekos pradeda pūti, o šio proceso metu susidaro nemalonūs kvapai, bei yra pritraukiami įvairūs kenkėjai ir musės. Šiuo metu Europoje yra diegiami įvairūs maisto ir virtuvės atliekų surinkimo būdai, bei steigiamos atskiros rūšiavimo linijos sąvartynuose.

Šiame darbe aptarsiu maisto ir virtuvės atliekų savybes, jų surinkimo sistemas Lietuvoje ir užsienyje bei galimus šio srauto atliekų tvarkymo būdus.

Problema. Augant pramonei, ekonomikai ir vartojimui, gamybos ir kitos ūkinės veiklos ir komunalinių atliekų susidarymas auga, o susidarančių atliekų kiekis didėja. Maisto ir virtuvės atliekų srautas pūdamas sąvartynuose skatina klimato kaitą. Tai energijos ir resursų švaistymas.

Darbo aktualumas. Komunalinių atliekų sudėtyje daugiausia sudaro maisto ir virtuvės (biodegraduojamos) atliekos – apie 42 % (Atliekų tvarkymo... 2015). Todėl tai yra naudinga žaliava perdirbimui, nes maisto ir virtuvės atliekas galima panaudoti kaip alternatyvą energijos šaltiniui ar žaliavoms (kompostui) be to yra išsaugoma sveika aplinka prailginant sąvartynų eksploatacijos laiką.

Darbo tikslas. Aptarti ir įvertinti maisto ir virtuvės atliekų savybes, surinkimą ir tvarkymą, atsižvelgiant į ES ir Lietuvos teisės aktus bei Valstybinį atliekų tvarkymo 2014-2020 metų planą.

Uždaviniai. Susipažinti su maisto ir virtuvės atliekų savybėmis, išanalizuoti jų surinkimą bei tvarkymą.

Praktinė vertė. Didėjanti vartojimo kultūra didina komunalinių atliekų kiekius, todėl sąvartynai yra vis labiau apkraunami. Nemaža bendrojo srauto dalis gali būti išrūšiuojama ir naudojama pakartotinai. Ypač svarbu išmokti tinkamai surinkti ir išrūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas, tokiu būdu mažinant poveikį aplinkai ir žalą žmonių sveikatai.

žuvis, vėžiagyviai ir mėsa, su nedideliais kaulais ar be jų;

servetėlės, popieriniai rankšluosčiai ir pergamentinis popierius;

Į maisto atliekų kibirą įdėkite biologiškai skaidų maišelį. Prieš dėdami maisto atliekas į kibirą, pašalinkite visas pakuotes. Prieš dėdami jas į kibirą, leiskite nutekėti skysčiams. Kuo sausesnės maisto atliekos, tuo mažesnį kvapą jos skleidžia. Užriškite maišą ir įdėkite jį į maisto atliekų konteinerį, esantį lauke (Food Waste... 2015).

Įmonės turinčios teisę panaudoti, perdirbti ar šalinti 3–ios kategorijos ŠGP vadovaujasi tam tikromis taisyklėmis ir nustatyta darbo eiga. 3–ios kategorijos ŠGP priėmimas įmonėje, kuri turi teisę tvarkyti šias atliekas vykdomas taip:

Pasak Yepsen (2012) Jungtinėse Amerikos Valstijose maisto ir virtuvės atliekų surinkimo programos iš gyventojų buvo pradėtos diegti 2009 metais, o surinkimas sparčiai išaugo per pastaruosius dvejus metus. Šiuo metu jis yra 50 % didesnis nei 2009 metais.

Šiuo metu daugiau nei 150 bendruomenių iš 16 valstijų rūšiuoja maisto ir virtuves atliekas. Nors pažanga šioje srityje yra pasiekta visoje šalyje, bet daugiausiai finansinių išteklių sutaupė Vakarų pakrantė.

Bandomosios programos yra skirtingo dydžio. Kai kurios iš jų apima vos kelis šimtus namų ūkių, o kitos juos skaičiuoja tūkstančiais. Iš namų ūkių yra surenkamos ne tik neapdorotų vaisių ar daržovių atliekos, bet ir kitos virtuvėje susidarančios atliekos.

Apskritai kiekviena bendruomenė turi individualias maisto ir virtuvės atliekų surinkimo programas, bet galima pastebėti tam tikras tendencijas.Viena iš jų – tai individualios maisto ir virtuvės atliekų surinkimo dėzės, kurias turi kiekvienas namų ūkis. Šiuo metu rūšiavimui skatinama naudoti biologiškai skaidžius maišus, kuriuos paprasta naudoti kiekvienoje virtuvėje. Programose naudojami įvairūs būdai, tokie kaip tiesioginis mokėjimas už neišrūšiuotų atliekų kiekį ar informaciniai pranešimai, kurie įrodo ekonominę šio atliekų srauto rūšiavimo naudą, siekiantys įtraukti kuo daugiau gyventojų į maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo procesą.

Viena iš agresyviausių naudojamų taktikų, tai atliekų išvežimo kartų sumažinimas iki mažiau nei vieno karto per savaitę. Šis skatinimo būdas veikia geriau nei kiti, nes neišrūšiuotos maisto ir virtuvės atliekos pūdamos skleidžia kvapus. Tokiu būdu vis daugiau žmonių yra skatinami rūšiuoti.

  • Aplinka Referatai
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 22 puslapiai (5235 žodžiai)
  • Aplinkos referatai
  • Microsoft Word 1185 KB
  • Maisto ir virtuvės atliekos
    10 - 5 balsai (-ų)
Maisto ir virtuvės atliekos. (2015 m. Lapkričio 20 d.). http://www.mokslobaze.lt/maisto-ir-virtuves-atliekos.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 20:48