Maisto įtaka ėduonies atsiradimui


Medicinos skaidrės. Dantų ėduonis. Dantų kariesą sukelia trys pagrindiniai veiksniai. Dantų ėduonies susidarymą galima suskirstyti į keturis etapus. Dantų ėduonis turi keturias raidos stadijas. Pagrindinė dantų ėduonies atsiradimo priežastis yra netinkama MITYBA. Rūgštus maistas. Kariesui svarbi ir maisto konsistencija. Taip pat svarbus angliavandenių turinčio maisto vartojimo dažnis ir trukmė. Svarbus valgomo maisto temperatūrų diskontraktas. Literatūra.


Ėduonis – pastoviai kintantis procesas, vykstantis burnos ertmėje, tiksliau dantų apnašose, kurį sukelia reakcijų tarp danties kietųjų audinių ir apnašų terpės pusiausvyros sutrikimas, galiausiai pasireiškiantis mineralinių medžiagų pašalinimu iš danties kietųjų audinių. Dantų ėduonį sukelia bakterijos – streptokokai.

Dantų kariesą sukelia trys pagrindiniai veiksniai. Ėduonis pažeidžia dantį, kai šie veiksniai veikia kartu.

Suvalgius angliavandenių, burnos apnašų bakterijos juos fermentuoja iki organinių rūgščių: pieno, skruzdžių, acto, propiono. Rūgštys skverbiasi į emalį, dentiną, cementą iš dalies tirpdydamos mineralų kristalus. Mineralai (kalcis ir fosfatai) pasišalina iš danties- vyksta demineralizacija. Jei procesas nesustoja, dantyje atsiranda ertmė. Kai aplinkoje yra kalcio, fosfatų ir fluoro, šios medžiagos skverbiasi į dantį ir naujai padengia kristalų likučius pažeidime, kol nėra ertmės- vyksta remineralizacija.

Mityba sukelia dantų ėduonį kai: - maiste angliavandenių kiekis gerokai viršija normas, o baltymų suvartojama daug mažiau; - mikroelementų (fluoro) stoka maiste; - dažnas rūgščių produktų vartojimas; - geriama daug gazuotų ir saldiklių turinčių gaiviųjų gėrimų.

Kariesui išsivystyti pavojingas maistas, kurio sudėtyje yra fermentuojamų angliavandenių –sacharozės, gliukozės, fruktozės, maltozės, laktozės. Bakterijos fermentuoja angliavandenius ir susidaro rūgštys, be to, iš angliavandenių sintezuoja rezervines maisto medžiagas, kurias vartoja gyvybinei veiklai, jei negauna angliavandenių iš maisto. Tai intraceliuliniai ir ekstraceliuliniai polisacharidai.

Jie yra lipnūs, padeda bakterijų kolonijoms tvirtintis prie dantų ir blogina savaiminį dantų valymąsi.

  • Medicina Skaidrės
  • 2015 m.
  • 19 puslapių (769 žodžiai)
  • Kolegija
  • Medicinos skaidrės
  • MS PowerPoint 1024 KB
  • Maisto įtaka ėduonies atsiradimui
    10 - 10 balsai (-ų)
Maisto įtaka ėduonies atsiradimui. (2015 m. Sausio 12 d.). http://www.mokslobaze.lt/maisto-itaka-eduonies-atsiradimui.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 02:23