Maisto kokybės valdymas


Maisto technologijos konspektas. Svarbiausi apibrėžimai Maisto sauga. Maisto tvarkymo vieta. Rizikos veiksnys. Rvasvt sistema. SVT sprendimų medis. Stebėsena monitoringas. Kritinė riba. Korekcijos veiksmas. Prevencinė priemonė. Neatitiktinis produktas. Būtinoji programa. Geros gamybos praktika GGP. Šiuolaikinės maisto saugos programų priemonės. Būtinosios programos. Būtinųjų programų sandara. Rvasvt esmė. Rizikos veiksnių analizė ir rizikos kategorijų nustatymas Rizikos veiksnių analizė. Svarbių valdymo taškų nustatymas. Būdingieji SVT. Būdingieji svarbūs valdymo taškai. Kritinių ribų kriterijai. Biologinių SVT kritinės ribos. Cheminių SVT kritinės ribos. Fizinių SVT kritinės ribos. Stebėsenos apibūdinimas Stebėsena monitoringas. Korekciniai veiksniai Korekcijos veiksmas. Efektyvios RVASVT dokumentų bei įrašų sistemos sudarymas.


Rizikos veiksnys – biologinė, cheminė ar fizinė savybė, kuri gali būti maisto nesaugumo jį vartojant priežastis.

SVT sprendimų medis – klausimų seka skirta nustatyti, ar proceso taškas yra svarbusis valdymo taškas.

Stebėsena/monitoringas – planingi stebėjimai ir/ar matavimai, siekiant įvertinti, ar SVT yra valdomas, ir tiksliai užrašyti duomenys, kurių gali prireikti saugiai gamybai patvirtinti.

Kritinė riba – kriterijus, kurio turi būti laikomąsi kiekvienai susijusiai su SVT prevencinei priemonei.

Prevencinė priemonė – fizinis, cheminis ar biologinis veiksnys, kuris gali būti naudojamas indentifikuotam rizikos veiksniui valdyti.

Būtinoji programa – sisteminis dokumentų rinkinys, skirtas užtikrinti higienišką maisto aplinką, geros gamybos (GGP) bei geros higienos (GHP) praktikos taisyklių laikymąsi.

Pagrindinė maisto saugos programų priemonė tai ISO 9000 šeimos standartai, įmonių standartai rizikos veiksnių analizei.

a)teritorija (įmonės teritorijos zonoms, keliams, teritorijos bei kelių sausinimui, priežiūrai, priemonėms maisot apsaugai nuo užteršimo)

b)pastatai (patalpų planavimui, grindims, sienoms, luboms, langams, durims, laiptams, apšvietimui, ventiliacijai, apsaugai nuo graužikų)

a)priėmimas (žaliavų, kitų sudėtinių dalių, pakavimo medž., ir chemikalų priėmimo procedūroms, tikrinimui, rūšiavimui ir ženklinimui)

b)laikymas (žaliavų, kitų sudėtinių dalių, grįžtamųjų atliekų, pakavimo medž., chemikalų laikymo sąlygoms, temp., drėgmei, apsaugai nuo užteršimo, ženklinimui, išdavimo sąlygoms)

a)įranga (esamai įrangai, jos išdėstymui, procesų atskyrimui, konteineriams, ženklinimui, maisto apsaugos nuo užteršimo priemonėms, kontaktuojančioms su maisto paviršiumi, saugos ir priežiūros reikalavimams)

Maisto kokybės valdymas. (2014 m. Birželio 11 d.). http://www.mokslobaze.lt/maisto-kokybes-valdymas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 03:55