Maisto medžiagos ir normos


Medicinos skaidrės. Maisto medžiagos ir normos. Maisto medžiagos. Mitybos piramidė. Angliavandeniai. Baltymai. Riebalai. Vitaminai. Mineralinės medžiagos. Ląsteliena. Vanduo.


Reikalingi daugumai ląstelės gyvybinių procesų, audinių sudarymo bei energijos gamyboje. Padeda išgauti energiją iš gliukozės, dalyvauja augimo ir atsistatymo mechanizmuose. Vitaminas C - saugo nuo infekcijų ir gydo žaizdas, dalyvauja kolageno sintezėje, slopina uždegiminius procesus, padedantis įsisavinti geležį ir kontroliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Šaltiniai: vaisiai (ypač citrusiniai), žalios daržovės, bulvės, pomidorai, pipirai. Vitaminas E - mažina širdies ligų riziką, apsaugo oda nuo senėjimo, gerina veido odos spalvą, nes šalina toksinus. Šaltiniai: dauguma augalinių aliejų, kiaušiniai, riešutai, salotos, grūdai, sojų pupelės, jūrų gėrybės.

Vitaminas A - svarbiausias antioksidantas. Palaiko akių ir odos sveikatą, apsaugo kvėpavimo takų, virškinamojo trakto ir šlapimo takų gleivinę. Jo yra: kepenyse, kiaušiniuose, nunugriebtame piene, svieste, margarine, žalios, geltonos ir oranžinės spalvos vaisiuose. Vitaminas B(gr.) - stimuliuoti kraujodarą, plėčia kraujagysles ir atsako už drenažą, ypač veiksmingai drėkina oda, kovoja su priešlaikiniu odos senėjimu. Daugiausia mielėse, kepenyse, neapdorotuose grūduose, bulvėse, bananuose. Vitaminas D - kartu su kalciu reikalingas kaulams, normalizuoja H2O apykaitą odoje. Šaltiniai: pienas, riebi žuvis, kiaušinių tryniai. Jo dedama į margariną, miltus, duoną.

  • Medicina Skaidrės
  • 2014 m.
  • 12 puslapių (510 žodžių)
  • Medicinos skaidrės
  • MS PowerPoint 233 KB
  • Maisto medžiagos ir normos
    10 - 3 balsai (-ų)
Maisto medžiagos ir normos. (2014 m. Kovo 07 d.). http://www.mokslobaze.lt/maisto-medziagosir-normos.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 00:07