Maisto prekės daržovės ir žuvis namų darbas


Darzoves ivadas. Maisto prekiu namu darbas. Vegetatyvines darzoves. Patiekalai iš bulvių referatas. Zuvis ir zuvies produktai referatas. Vegetatyvinių daržovių grupė. Referatai maisto prekes. Referatas apie darzoves. Maisto prekes referatas. Ar vegetatyvines darzoves yra vaistas.

Kulinarijos namų darbas. Įvadas. Daržovės. Gumbavaisiai. Šakniavaisiai. Svogūninės daržovės. Prieskoninės daržovės. Kopūstinės daržovės. Salotinės ir špinatinės daržovės. Desertinės daržovės. Moliūginės daržovės. Pomidorinės daržovės. Grūdinės ir ankštinės daržovės. Žuvys. Parduotuvės „pasagėlė“ daržovių ir žuvies asortimentas. Išvados. Literatūra


Maisto produktus apibūdina: maistinė, biologinė, fiziologinė, energetinė vertė. Maisto produktai turi tenkinti kasdieninius žmogaus poreikius ir suteikti organizmui energiją, kuri panaudojama darbui, protavimui, poilsiui, augimui, vystymuisi. Produktą kuriant ir gaminant formuojamos savybės, sudarančios kokybę, o realizuojant būtina šias savybes išsaugoti. Darbo tikslas: apibūdinti daržovių ir žuvies cheminę sudėtį, klasifikaciją, nurodyti kokybei keliamus reikalavimus ir laikymo sąlygas. Daržoves nuo seno žmonės vartoja maistui. Pirmykščio žmogaus maisto dalį sudarė natūralioje aplinkoje auginamos daržovės, vaisiai ir kiti augalai. Iš jų žmogaus organizmas gauna būtinų ir fiziologiškai vertingų maisto medžiagų.

Lietuvoje daržovės auginamos nuo senų laikų.

Pagal brandos laiką daržovės skirstomos į ankstyvąsias, vidutiniąsias ir vėlyvąsias, o pagal augimo būdą šiltnamines, šiltadaržines, gruntines.

Daržovės kasamos ir skinamos sulaukus tam tikros brandos. Vartojimo brandos daržovės yra tam veislei būdingos formos, dydžio ir spalvos. Jos gali būti valgomos šviežios, tinka laikyti ir perdirbti.

Pagal augalo dalies vartojimą maistui daržovės skirstomos į vegetatyvines ir vaisines.

Vegetatyvinių daržovių valgomos dalys yra šaknys, stiebai, jaunos ataugos su lapais, pumpurais ir žiedynu, o vaisinių daržovių – tik vaisiai.

Vegetatyvinės daržovės yra skirstomos į 7 grupes: gumbavaisiai, šakniavaisiai, kopūstinės, svogūninės ir špinatinės, prieskoninės ir desertinės.

Vaisinės daržovės yra skirstomos į 3 grupes: moliūginės, pomidorinės, grūdinės ir ankštinės. Tačiau ši klasifikacija yra sąlyginė.

Bulvės. Bulvių tėvynė pietų amerika. Pirmą kartą bulvių į europą atvežta 1565 metais. Lietuvoje bulvės pradėtos auginti xviii a. , o po šimtmečio jos vadinamos „antrąja duona“.

Jų auginama labai daug. Bulvių gumbai būna įvairių formų, spalvos ir dydžio. Jie būna apvalūs, ovalūs, pailgai ovalūs. Spalva – balta, gelsva, rausva, violetinė. Bulvėse palyginti su kitomis daržovėmis mažai (76%) ir cukrų, daug krakmolo (15%), ląstelienos (1%), pektininių medžiagų, organinių rūgščių. Baltymai sudaro 2%, pagal amino rūgščių sudėtį jie yra pilnaverčiai ir gerai įsisavinami, tirozinui sąveikaujant su fermentais ir deguonimi, nuskustos bulvės tamsėja.

  • Kulinarija Namų darbai
  • 2012 m.
  • 20 puslapių (4524 žodžiai)
  • Kulinarijos namų darbai
  • Microsoft Word 34 KB
  • Maisto prekės daržovės ir žuvis namų darbas
    10 - 2 balsai (-ų)
Maisto prekės daržovės ir žuvis namų darbas. (2012 m. Balandžio 02 d.). http://www.mokslobaze.lt/maisto-prekes-darzoves-ir-zuvis-namu-darbas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 14:17