Maisto produktų kokybė


Vadybos referatas. Maisto atsiradimo istorija. Maisto kokybė. Maisto produktų kokybę. Prekių kokybės pakitimų priežastys. Oro sudėtis. Maisto priedai. Energetinė vertė. Vartojimo rekomendacijos. Kokybės ženklai. Maisto sauga. CE ženklinimas.


Žmogus tenkina savo gyvybinius poreikius ir jo tikslas - išgyventi: augina įvairias kultūras jas perdirba naudodamas šiuolaikines technologijas, parduoda - taip maistas tampa mūsų gyvenimo dalimi. Tačiau pagaminti kokybišką, saugų produktą nėra lengva.

Tad reikia ieškoti pačių efektyviausių produkcijos kokybės valdymo sistemų, o suradus ir išsiaiškinus priežastis, sąlygojančias nepatenkintos kokybės produkcijos gamybą, pašalinti jas imtis priemonių, kad jos daugiau nepasikartotų.

ES ivairiais būdais taip pat saugo maisto produktų kokybę, pavyzdžiui, taiko priemones maisto saugai bei higienai gerinti ir aiškias prekių žymejimo taisykles, reglamentuoja gyvūnų bei augalų sveikatos ir gyvūnų gerovės klausimus, kontroliuoja pesticidų bei maisto priedų kiekį ir reikalauja skelbti informacija apie maistą. ES sukūrė griežtus stebėjimo bei kontrolės mechanizmus, kartu užtikrindama veiksmingą ES bendrosios rinkos funkcionavimą.

Saugomos kilmes vietos nuorodos (SKVN) ženklu pažymėtas produktas privalo pasižymėti tam tikromis pripažintomis savybėmis, kurias nulemia tik vietovė ir regiono, su kuriuo siejamas produkto pavadinimas, gamintojų sugebėjimai.

Saugomos geografinės nuorodos (SGN) ženklu pažymėtas produktas pasižymi ypatinga savybe arba reputacija, kurį ji sieja su konkrečia vietove, be to, bent vienas gamybos etapas yra atliktas šiame regione.

Garantuoto tradicinio gaminio (GTG) ženklas naudojamas ženklinti tokiems produktams, kurie pasižymi tam tikromis tik jiems būdingomis savybėmis ir kurie gaminami naudojant tradicines sudedamasias dalis arba taikant tradicinius gamybos būdus[5].

Apibendrinant galima teigti, jog kokybė nereikalauja didelių investicijų, investicijos be kokybės garantijos – prarasti pinigai. Šiuolaikinių technologijų diegimas, pramonės modernizavimas pateisinamas tik tada, kada tai padeda sukurti geresnės kokybės gaminį. Prekės kokybė numato visuomenės socialinių sluoksnių poreikių tenkinimą ir charakterizuoja gamybos tikslingumą. Ji nusako produkcijos vartojamąsias savybes, apibūdinančias jos naudingumą tenkinti pagal paskirtį visuomenės poreikius. Produktai gali turėti reikiamas savybes, bet būti neaukštos savybės, jeigu neatitinka numatytų poreikių reikalavimų. Produktų kokybė priklauso nuo visuomenės poreikių ir jeigu visuomenės poreikis tai prekei dingo, tai jos kokybė lygi nuliui.

Tačiau daugeliui šiuolaikinėje labai išvystytų technologijų visuomenėje gyvenančių žmonių gali sukelti nuostabą tai, kad maistas gali tapti problema. Šiais pertekliaus laikais vis labiau akcentuojamas saugaus maisto trūkumas. Nemažai šios srities specialistų nesutiks su tuo, tačiau visuomenės nuomonės tyrimai ir kiti sociologijos srities tyrėjų darbai aiškiai parodo, kad žmonės vis dažniau sutrinka, kai jiems reikia apsispręsti dėl maisto vartojimo įpročių, nes jie nepasitiki maisto produktų etiketėse nurodyta informacija. Šią problemą didina dar ir tai, kad net ir specialistai neturi vienos nuomonės, kas yra saugus maistas. Trumpai tariant, šiuolaikinės visuomenės nariai dažnai susiduria su sunkumais, neranda patikimų ir aiškių atsakymų į klausimus, susijusius su maisto sauga. Tad labai aktualu išaiškinti, kokia informacija yra gaunama apie maisto saugą, kaip ir kokiu lygiu tokia informacija surenkama, ar ji patikima, kas atsakingas už tokios informacijos gavimą ir saugojimą ir galiausiai ne mažiau svarbu, kas ir kaip turėtų informaciją perduoti visuomenei.

Patikrinta produkcija pažymima atitikties sertifikavimo ženklu (LST). Sertifikato idėja žinoma senokai, ypač išvystytose ekonomikos šalyse. Po antrojo pasaulinio karo sparčiai vystėsi mokslas, spartėjo gamyba, techninė pažanga, atskirų valstybių gamybos specializacija. Didėjo produktų srautai tarp šalių ir regionų. Atsirado falsifikatus gaminančios įmonės. Taigi, sertifikavimas tapo būtina priemone tarptautinėje prekyboje. Daugelis valstybių siekdamos atsiriboti nuo nekokybiškų prekių patekimo į šalies rinkas, priėmė atitinkamus įstatymus, draudžiančius importuoti nesertifikuotą produkciją[12, p.34-35].

  • Vadyba Referatai
  • 2015 m.
  • 14 puslapių (4161 žodis)
  • Vadybos referatai
  • Microsoft Word 576 KB
  • Maisto produktų kokybė
    10 - 3 balsai (-ų)
Maisto produktų kokybė. (2015 m. Sausio 11 d.). http://www.mokslobaze.lt/maisto-produktu-kokybe.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 14:15