Maisto produktų laikymo sąlygos, ženklinimas, pakavimas ir transportavimas


Maisto technologijos referatas. Įvadas. Higiena. Maisto kontrolė. Asmens higiena. Patalpų rengimas. Maisto produktų ženklinimas. Nesaugus maistas ir pašarai RASFF. Genetiškai modifikuotas maistas. Pieno produktai ir jų ženklinimas. Pienas ir jo produktai. Sūris ir jo produktai. Valgomieji ledai. Rauginto pieno gėrimai. Jogurtas. Varškė. Sviestas. Maisto produktų pakavimas. Maisto produktų transportavimas. Skystų maisto produktų transportavimas. Greitai gendančių produktų transportavimas. Literatūra.


Maisto sauga – tam tikrų sąlygų sudarymas maitinimo įmonėse, sandėliavimo įmonėse, transportavimo įmonėse, kad užtikrinti maisto kokybę ir apsaugoti maistą nuo užteršimo ir apnuodijimo. Maisto higiena apima visas sritis, susijusias su maisto saugumo priemonėmis, saugos reikalavimais ruošiant, laikant, apdorojant, transportuojant ir utilizuojant maisto produktus ir žaliavas.

Dirbantys prie maisto paruošimo negali dėvėti papuošalų, negali kvepintis aštriais kvepalais ar skutimosi losjonu, moterys negali dirbti prie maisto ilgais lakuotais nagais, visi turi dėvėti pirštines

Negali eiti į darbą sergant bet kokiomis virusinėmis ir užkrečiamomis ligomis

Visi įrengimai ir darbo paviršiai turi būti lengvai valomi ir atsparūs drėgmei, darbo paviršius negali būti naudojamas medis

Maisto ruošimo įrengimai turi būti pagaminti iš nerūdijančio plieno, pakelti nuo grindų arba mobilūs

Turi būti parazitų kontrolė

Turi būti tiekiamas geriamas šaltas/karštas vanduo, tinkamai įrengta kanalizacija, kad būtų išvengta rizikos taršos

Įmonėje susidariusios maisto ir ne maisto atliekos surenkamos į specialią tarą (plastikines dėžes

produkto pavadinimą;

Ženklinant konkrečius maisto produktus, kituose teisės aktuose dar gali būti nustatyta pareiga pateikti ir kitą papildomą ženklinimo informaciją. Pieno ir jo produktų ženklinimą papildomai reglamentuoja šie teisės aktai:

2007 m. spalio 22 d. Tarybos reglamentas (EB) Nr. 1234/2007 nustatantis bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (OL 2007 L 299, p. 1)

Populiariausios pakuočių gaminimo medžiagos yra stiklas, popierius, metalas, plastikas. Plastikinės pakuotės turi daug vertingų savybių, kuriomis nepasižymi kitos pakavimo medžiagos: jos lengvos, skaidrios, sandarios, nepraleidžia dujų ir drėgmės, nepraleidžia kvapų, nedūžta, yra pigios

  • Maisto technologija Referatai
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 25 puslapiai (5633 žodžiai)
  • Profesinė mokykla
  • Maisto technologijos referatai
  • Microsoft Word 325 KB
  • Maisto produktų laikymo sąlygos, ženklinimas, pakavimas ir transportavimas
    10 - 4 balsai (-ų)
Maisto produktų laikymo sąlygos, ženklinimas, pakavimas ir transportavimas. (2015 m. Liepos 01 d.). http://www.mokslobaze.lt/maisto-produktu-laikymo-salygos-zenklinimas-pakavimas-ir-transportavimas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 20:30