Maisto produktų pjaustytuvo mechaninė perdava


Mechanikos kursinis darbas.

Įvadas. Maisto produktų pjaustymo mechaninės perdavos projekto techninė užduotis. Mechaninės perdavos kinematinis-dinaminis skaičiavimas. Elektros variklio parinkimas. Galia skaičiavimas atsižvelgiant į projektavimo duomenis. Elektros variklio sūkių dažnis. Elektros variklio parinkimas. Perdavimo skaičiaus patikslinimas. Velenų sūkio dažnio skaičiavimas. Velenais perduodama galia. Velenais perduodamas sukimo momentas. Tipinio reduktoriaus parinkimas. Veleno projektinis skaičiavimas, guolių parinkimas. Veleno medžiagos parinkimas. Veleno konstrukcijos parinkimas. Veleno kakliukų skersmens nustatymas. Velenų atitinkamų kakliukų apytiksliai ilgiai. Guolių parinkimas. Trapecinės diržinės perdavos projektavimas. Projektuojamos perdavos pagrindinės charakteristikos. Pagrindinių perdavos parametrų nustatymas. Diržo patvarumo tikrinimas. (Varančiojo, varomojo) skriemulio konstravimas. Pleišto parinkimas ir patikrinimas. Pleištų parinkimas. Pleištų stiprumo tikrinimas. Veleno junginio eskizinis projektas. Guolių ilgaamžiškumo skaičiavimas. Veleno apkrovų schemos sudarymas. Guolių reakcijų skaičiavimas. Guolių ilgaamžiškumo skaičiavimas. Movos parinkimas. Movos parinkimo duomenys. Movos tipo parinkimas. Movos konstrukcijos parinkimas, darbingumo įvertinimas. Movos parametrų nustatymas, darbingumo įvertinimas. Jungčių suleidimai ir tolerancijos. Veleno junginio surinkimo aprašymas. Išvados. Literatūra. Priedai. Grafinė dalis.


Maisto pramonėje neretai naudojama šaldymo įranga, kurios pagalba sušaldomas maistas. Taip pratęsiamas jo galiojimo laikas, išlaikoma prekinė išvaizda bei maistinės vertybės. Neretai iškyla problema kaip tokį maistą susmulkinti, paruošti jį perdirbimui ar pakavimui bei naudojimui. Tam iškyla poreikis maisto produktų pjaustytuvo gamybai.

Maisto produktų pjaustytuvai gali būti ir elektronianiai ir mechaniniai. Būtent pastarųjų pjaustytuvų projektavimas ir paruošimas yra mažiau sudėtingas, o jo prieinamumas pasiekiamas daugeliui įmonių.

Siekiant sumontuoti ir įrengti maisto produktų pjaustyklę, bei užtikrinti jos sklandų ir ekonomišką darbą būtina tinkamai suprojektuoti mechaninę perdavą. Nuo jos parinkimo ir priklausys technloginio įrenginio našumas, mechanizmo naudingumo koeficientas ir galutinis rezultatas.

Mechaninės perdavos darbiniai rodikliai: Darbinio veleno apkrova – sukimo momentas T3= 820Nm, veleno kampinis greitis (3 = 8 s-1.

Projekto tikslas – tinkamai suprojektuoti mechaninę perdavą, parinkti reikiamas detales, tam, kad ji ilgai ir sklandžiai tarnautų maisto pjaustyklei.

1 – variklio ir diržinės perdavos varantysis velenai; 2 – reduktoriaus varantysis velenas; 3 – perdavos varomasis velenas; reduktoriaus korpusas; 5,6 – sliekas ir sliekratis; 7 – guoliai; 8,10 – varantysis ir varomasis skriemuliai; 9 – diržas; 11 – mova; 12 – variklis.

Mechaninė perdava turi atitikti naudojimo reikalavimus įvertinant techninio įrenginio sąlygas.

Mechaninė pavara turi būti tvirtinama varžtais prie tvirto pagrindo.

Perdavos darbo veleno galiaT3 = 820 Nm

Darbo veleno kampinis greitis(3 = 12 s-1

Reduktorių su atvira perdava galima jungti per movą.

Apkrovos pobūdis: apkrovos svyravimai iki 10%, perdava dirba periodiškai, gali būti reversuojama.

Leistini darbo veleno greičio nuokrypiai iki 10 %

Guolių ilgaamžiškumas Lh ≥ 40∙103h.

Projektuojamoji mechaninė pavara, skirta maisto produktams pjaustyti, yra sudaryta iš atviros diržinės pavaros D1-D2 su per mova sujungtu sliekiniu reduktoriumi z1-z2 ir varikliu. Reduktorius perduoda sukamąjį judesį skriejikliui 3, skriejiklio slankiklio mechanizmas OAB per švaistiklį 4 transformuoja slriejiklio 3 sukimąsi į slankiklio su peiliu 5 slankiojimą. Pjaustomas produktas talpinamas ant stalo 8.

Elektros variklį galima parinkti tik žinant jo reikalingą galią Pr.v ir sūkių dažnį nr.v., kurių reikšmės priklauso nuo perdavos naudojimo reikalavimų – darbinio veleno apkrovos ir greičio.

- Darbinio veleno apkrova – sukimo momentas T3= 820Nm;

- Darbinio veleno greitis – kampinis greitis (3 = 8 s-1 ;

2.2.2 Daugialaipsnės perdavos bendras perdavimo skaičius yra lygus atskirų perdavų perdavimo skaičių sandaugai:

2.4.1. Patikslinamas bendras perdavos perdavimo skaičius ub.t (skaitinė reikšmė imama šimtųjų tikslumu):

ub.t ( nN / n3; (2.6)

Kiekvieno veleno sūkių dažnis ni [min-1] ir kampinis greitis (i [s-1] apskaičiuojami iš perdavimo skaičiaus formulės:

Kiekvienu velenu perduodama galia sumažėja tiek, kiek energijos sunaudojama perdavos (esančios tarp tų velenų) trinčiai nugalėti.

Parenkant standartinį reduktorių, sužinomos jo techninės charakteristikos, gabaritiniai bei prijungimo matmenys, pasirenkama tinkama montavimo schema, kas yra būtina žinoti toliau projektuojant mechaninių perdavų elementus ir sudarant viso mechanizmo montavimo brėžinius.

- reduktoriaus galia P = 8,87 Kw

reduktoriaus darbo veleno (išvesties veleno) sukimo momentas T2 = 700 Nm,

reduktoriaus darbo veleno sūkių dažnis n2 = 185 min-1;

Perdavos velenas yra apkrautas sukimo ir lenkimo momentais. Lenkimo momentus sukelia ant veleno montuojamoje perdavoje veikiančios jėgos (šiuo atveju - diržų įrąžos). Veleno projektavimo pradžioje dar nėra žinomos šios jėgos, bei lenkimo momento reikšmės, todėl lenkimo įvertinti negalima. Todėl pirminio projektavimo etape iš sukimo stiprumo sąlygos apskaičiuojamas veleno galo (kuriuo gaunamas ar perduodamas sukimo momentas kitam velenui) skersmuo.

  • Mechanika Kursiniai darbai
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 31 puslapis (4962 žodžiai)
  • Universitetas
  • Mechanikos kursiniai darbai
  • Microsoft Word 605 KB
  • Maisto produktų pjaustytuvo mechaninė perdava
    10 - 6 balsai (-ų)
Maisto produktų pjaustytuvo mechaninė perdava. (2016 m. Gegužės 04 d.). http://www.mokslobaze.lt/maisto-produktu-pjaustytuvo-mechanine-perdava.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 12:06