Maisto produktų užterštumo keliai


Chemijos skaidrės.

Maisto produktų užterštumo keliai. Darbo tikslas išanalizuoti maisto produktų užterštumo kelius. Maistas - neatsiejama mūsų gyvenimo dalis. Cheminė maisto tarša. Didėjant oro, vandens, dirvožemio taršai. Cheminiai toksikantai dažniausiai yra stabilūs. Teršalai pvz. Sunkieji metalai. Įvairių junginių pavidalo. Kadmį iš dirvos labai lengvai pasisavina augalai iš dirvos jie sukaupia apie 70%. Švinas – vienas iš labiausiai žinomų toksikantų. Iš aplinkos šviną sparčiau kaupia salotos. Gyvsidabris nuo seno naudojamas termometrams. Gyvsidabrį ypač kaupia vandens augalija ir gyvūnija. Miesto dirvožemiai yra užteršti švinu. Pesticidai. Pesticidai – tai bendras pavadinimas junginių. Pesticidai, susikaupę žmogaus organizme. Radioaktyvieji elementai. Radioaktyvieji elementai – radionuklidai patenka į atmosferą po įvairių branduolinių bandymų. Kai kurie maisto produktai, kad ilgiau išsilaikytų. Nitratų perteklius. Nitratai yra natūralus azoto apykaitos gamtoje produktas. Daug nitratų sukaupia. Išvados. Naudota literatūra. A. Laukaitienė, Mityba ir mitybos fiziologija.


Darbo tikslas: išanalizuoti maisto produktų užterštumo kelius.Darbo uždaviniai: Cheminis maisto užterštumas Sunkieji metalai Pesticidai radioaktyviejie metalai Nitratų perteklius.

Cheminiai toksikantai dažniausiai yra stabilūs, kaupiasi aplinkoje, o iš ten patenka į žemės ūkio produktus, į mūsų maistą. Šie teršalai kaupiasi organizmuose, ir mitybos grandinėe jų koncentracija kiekvienoje grandyje sparčiai didėja. Cheminių teršalų grėsmė ne visada įvertinama teisingai. Kalbant apie maisto produktų saugumą dažniausiai pabrėžiamas mikrobinis užterštumas, tačiau negalima pamiršti, kad mikrobinis užterštumas gali sukelti įvairaus sunkumo ūminius susirgimus, o cheminis (lėtai besikaupiantys organizme toksinai) ilgainiui gali sukelti dar sunkesnes ir pavojingesnes pasekmes net ir palikuonims. Taigi cheminių teršalų grėsmę įvertinti ir nuo jos būtina apsaugoti kūdikius ir vaikus.

Teršalai, pvz., sunkieji metalai, pesticidų likučiai ir kiti gali į žmogaus organizmą patekti ne tik su maisto produktais, bet ir su vandeniu, oru. Žinoma, kad įvairūs toksinai, vienu metu patekę į žmogaus organizmą, stiprina vienas kito kenksmingą poveikį.

Įvairių junginių pavidalo i auginamus maisto produktus patenka iš aplinkos ir lengvai įsijungia į biologinį ciklą. Kai kurių metalų, kaip magnio, mangano, vario, cinko, kobalto ir kitų, nedideli kiekiai būtini žmogaus organizmui. Tai mikroelementai, kurių trūkstant sutrinka organizmo medžiagų apykaita.

  • Chemija Skaidrės
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 21 puslapis (1318 žodžių)
  • Chemijos skaidrės
  • MS PowerPoint 4818 KB
  • Maisto produktų užterštumo keliai
    10 - 5 balsai (-ų)
Maisto produktų užterštumo keliai. (2016 m. Balandžio 25 d.). http://www.mokslobaze.lt/maisto-produktu-uzterstumo-keliai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 00:16