Maistui naudojami Lietuvos augalai


Biologijos namų darbas. Maistui naudojami augalai. Daržinė žliūgė. Paprastoji kiaulpienė. Didžioji dilgėlė. Valgomoji rūgštynė. Paprastasis kmynas. Vaistams naudojami augalai. Tikrasis lipikas. Paprastasis erškėtis. Paprastasis putinas. Dygliuotasis šaltalankis. Paprastoji kraujažolė.


Darže išrautos žliūgės ne tik piktžolės. Jas galime panaudoti ir maistui. Mano senelės sesuo Dana žliūges naudoja salotoms gaminti. Švariai nuplautus žliūgių lapelius ji maišo su agurkais, salotomis ir kitomis daržovėmis, truputį pasūdo, pagardina aliejumi ar grietine.

Paprastoji kiaulpienė (lot. Taraxacum officinale) – astrinių šeimos, kiaulpienių genties augalas.

Mano senelė jaunus šio augalo lapus naudoja pagardinti salotoms. Į dubenį ji pripjausto agurkų, salotų lapų, krapų, įdeda smulkintų kiaulpienių lapelių, žiupsnelį druskos, viską išmaišo, pagardina grietine.

Senelės sesuo Dana kiaulpienių šaknis džiovina, smulkina ir naudoja arbatai virti.

Didžioji dilgėlė (lot. Urtica dioica) – dilgėlinių šeimos dilgėlių genties augalų rūšis.

Senelė dilgėles naudoja sriubai virti. Į puodą ji sudeda supjaustytas bulves ir morkas, įberia druskos, įdeda kubeliais pjaustyto svogūno ir verda. Sriubai beveik išvirus įdeda nuplautas, nuplikytas ir supjaustytas dilgėlių lapus. Paverda dar 2-3 minutes.

Valgomoji rūgštynė (lot. Rumex acetosa) – rūgtinių šeimos, rūgštynių genties daugiametis žolinis augalas.

Mama rūgštynes naudoja sriubai virti. Į pasūdytą vandenį suberia pjaustytas bulves, morkas ir svogūną. Likus virti kelioms minutėms sudeda nuplautus ir supjaustytus rūgštynių lapelius. Paverda dar keletą minučių. Rūgštynėmis tai pat galima pagardinti įvairias daržovių salotas.

Kmynus mama naudoja kepdama duoną, pyragaičius, raugdama kopūstus, verda kmynų arbatą.

Vaistams vartojamos tik prinokusios uogos, renkamos rudenį iki pirmųjų šalnų.

Maistui naudojami Lietuvos augalai. (2014 m. Gegužės 17 d.). http://www.mokslobaze.lt/maistui-naudojami-lietuvos-augalai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 04:29