Maitinimo įmonių gamybos saugos ir kokybės valdymas ir užtikrinimas


Maisto technologijos savarankiškas darbas.

Darbo tikslas. Uždaviniai. Įvadas. Tyrimo rezultatai. Produktų ženklinimas ir jų klaidos. Maisto priedai. Patiekalo technologinė kortelė. Išvados. Literatūros sąrašas.


Sudaryti patiekalui naudojamų maisto ingredientų sąrašą. Išnagrinėti šių ingredientų etiketėse pateiktą sudėtį. Išanalizuoti gamintojų ženklinimo klaidas maisto produktų etiketėse. Apskaičiuoti patiekalo maistingumą vadovaujantis etiketėje pateikta informacija. Įvertinti etiketėje pateikto maistingumo klaidas.

Taigi ženklinant maisto produktus yra būtina nurodyti šią pagrindinę informaciją:

5) jei maisto produktai yra fasuoti - grynąjį kiekį;

6) minimalų tinkamumo vartoti terminą arba nuorodą „Tinka vartoti iki ... (data)“;

8) maisto verslo operatoriaus pavadinimą ar įmonės pavadinimą ir adresą;

Mano pasirinkas patiekalas buvo grikiniai makaronai su pieniškomis dešrelėmis. Patiekalą sudarė šie ingridientai: grikiniai makaronai, pieniškos dešrelės, sūris, pomidorų pasta ir sviestas.

Pagal EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS REGLAMENTĄ (ES) Nr. 1169/2011, 22 straipsnio 1 punktą ši pakuotė klaidina vartotoją, nes nėra sudedamųjų dalių kiekio nurodymo. Nėra privalomos maistingumo deklaracijos, kurią reglamentuoja PARLAMENTO IR TARYBOS REGLAMENTAS (ES) Nr. 1169/2011, 30 straipsnis. Kadangi nėra maistingumo deklaracijos, todėl nėra informacijos, kurios reikalauja sekantys 31 (energinė vertė apskaičiuojama perskaičiavimo koeficientus.), 32 ( išraiška 100 g arba 100 ml) straipsniai. Pagal to paties reglameno 7 straipsnį, 1 punktą ši pakuotė klaidina vartotoją, nes daro užuominą apie ypatingas maisto produkto savybes, nors jos iš tikrųjų yra būdingos visiems tokiems panašiems maisto produktams, ypač specialiai atkreipiant dėmesį į tam tikrų sudedamųjų dalių ir (arba) maistinių medžiagų buvimą ar nebuvimą.

Maitinimo įmonių gamybos saugos ir kokybės valdymas ir užtikrinimas. (2016 m. Vasario 25 d.). http://www.mokslobaze.lt/maitinimo-imoniu-gamybos-saugos-ir-kokybes-valdymas-ir-uztikrinimas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 13:03