Maitinimo paslaugų tradicijos ir plėtros galimybės Rusijoje ir kitose NVS šalyse


Maisto technologijos referatas. Įvadas. Apie maisto pramonę. Maitinimo paslaugų (restoranų) istorija. Nacionalinių virtuvių ypatumai rusijoje ir kitose nvs šalyse. Rusijos nacionalinė virtuvė. Ukrainos nacionalinė virtuvė. Kazachstano nacionalinė virtuvė. Moldovos nacionalinė virtuvė. Lietuvos ir rusijos bendradarbiavimas. Išvados. Literatūros sąrašas.


Maisto pramonė šiandien vis dažniau pritaiko technologijų aukštą lygį bei nuolat tobulina gamybą, norėdami pasiekti kuo palankesnius rezultatus tiek vartotojui tiek pačiam gamintojui.

Darbo tikslas: apžvelgti maisto pramonės sektorių ir Rusijos ir kitų NVS šalių tradicines virtuves.

Maisto pramonė – viena seniausių ir labiausiai išplitusių pramonės šakų, kurioje užsiimama maisto (tiek pusgaminių, tiek gaminių) gamyba. Žaliavų maisto pramonei daugiausia gaunama iš žemės ūkio sektoriaus. Maisto pramonės sąvoka nėra griežtai apibrėžiama, todėl skirtingose šalyse ji aprėpia skirtingo dydžio žmonių veiklos sritį. Didžiojoje Britanijoje ir JAV maisto pramonės sąvokai priskiriama visa žmonių veikla, pradedant žemės ūkiu, pramonine medžiokle, maisto perdirbimu ir baigiant prekyba maisto produktais bei viešuoju maitinimu. Kai tuo tarpu Lietuvoje maisto pramonės sąvokai priskiriama tik perdirbtų (bent fasuotų, įpakuotų) maisto produktų gamyba tam skirtuose cechuose, žuvų perdirbimo laivuose ir kituose panašiose įmonėse.

Pagal plačią sampratą maisto pramonei (maisto industrijai) priskiriama:

Per dideli biurokratiniai suvaržymai, riboti finansiniai ištekliai, galimybių atlikti mokslinius tyrimus ir plėtrą trūkumas bei sunkumai gauti žaliavų yra vieni pagrindinių kliūčių, kurias reikia šalinti, jei ES nori užimti tvirtesnę padėtį pasaulio rinkose.

Vienos iš svarbiausių priemonių, kurias turi įgyvendinti Europos Komisija, norėdama išspręsti minėtąsias problemas, yra sukurti prekybos režimą, leisiantį Europos verslo įmonėms veikti pagal tokias pat žaidimo taisykles kaip ir jų užsienio konkurentai, bei sudaryti lengvatinius susitarimus, leisiančius ES maisto pramonei lengviau patekti į užsienio rinkas.

Viso reglamentų kūrimo ir taikymo proceso metu Komisija bando rasti pusiausvyrą tarp saugos ir konkurencingumo, tuo pat metu mažindama nereikalingą administracinę naštą.

Komisijos Maisto pramonės skyrius vykdo politiką, naudodamas įvairias priemones, įskaitant:

eksporto grąžinamųjų išmokų režim ir perdirbimo šalies viduje priemonę, konkrečiai taikomą perdirbtiems žemės ūkio gaminiams, pvz., šokoladui, konditerijos gaminiams, saldiesiems gėrimams, sausainiams ir kt.;

derybas dėl prekybos, siekiant pagerinti galimybę Europos įmonėms patekti į pasaulio rinkas;

dalyvavimą kuriant ir taikant su maisto pramone susijusius teisės aktus.

Apibendrinant, galima pasakyti, kad maisto pramonė yra viena svarbiausių pramonės sektorių, kadangi maisto reikia visiems žmonėms, norint išgyventi, todėl ir sukuriamas pelnas iš maisto pramonės yra milžiniškas. Pasaulyje geriausia padėtis JAV ir Kinijos, na o Europoje Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos. Šios šalys sukuria daugiausia maisto produkcijos, iš kurios gauna daugiausia pelno lyginant su kitomis šalimis. Importo ir eksporto atžvilgiu pirmauja JAV ir Europa, jos daugiausia importuoja ir eksportuoja maisto produktų į kitas šalis. Tai yra geras ženklas, kadangi reiškia, jog Europa vykdo glaudų tarptautinį bendradarbiavimą, taip pat ir JAV.

Apibendrinant, galima pasakyti, kad maitinimo tradicijos seka neatmenamus laikus, prasidėjusius dar IX amžiuje. Iš pradžių tai buvo būdas pamaitinti keliautojus, tačiau vėliau pradėjo plisti ir kaip vietinių gyventojų lankomos vietos pavalgyti.

Kiekvienas kraštas, šalis turi savų maisto gaminimo tradicijų, kurios yra labai skirtingos ir įvairios, taigi kitame skyriuje panagrinėsime Rusijos ir kelių kitų NVS šalių virtuvių tradicijas.

Troškiniai, neretai gaminami specialiuose keramikiniuose troškintuvuose, irgi yra svarbi sriubų rūšis. Visos sriubos dažniausiai pagardinamos grietine.

Apibendrinant galima pasakyti, kad kiekvienos šalies virtuvė yra savita, tačiau nemažai ir bendrų bruožų, turbūt todėl, kad šalys kartu evoliucionavo ir jas sieja glaudi praeities istorija. Kadangi svarbu suprasti šiandieninę padėtį, susijusią su maisto pramone, mums taip pat aktualu ir Lietuvos padėtis, todėl kitame skyriuje panagrinėsime Lietuvos ir Rusijos bendradarbiavimą.

Taigi, kaip matome, lietuviškos kilmės prekių eksportui į Rusiją perspektyvus sektorius yra maisto pramonė - pieno produktai, mėsa, mėsos gaminiai, cukrus ir konditerijos gaminiai, daržovės, žuvis, gėrimai. Lietuva turėtų ir ateityje glaudžiai bendradarbiauti su Rusija, kadangi tai be galo plati rinka, kuriai patenkinti reikia milžiniškų išteklių. Taip pat Lietuva yra labai palanki šalis prekių reeksportui į Rusiją, tai tarsi jungtis tarp Vakarų pasaulio ir Rytų, tai dar viena priežastis, kodėl reikia palaikyti glaudžius bendradarbiavimo ryšius su Rusija.

  • Maisto technologija Referatai
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 17 puslapių (3695 žodžiai)
  • Universitetas
  • Maisto technologijos referatai
  • Microsoft Word 1163 KB
  • Maitinimo paslaugų tradicijos ir plėtros galimybės Rusijoje ir kitose NVS šalyse
    10 - 6 balsai (-ų)
Maitinimo paslaugų tradicijos ir plėtros galimybės Rusijoje ir kitose NVS šalyse. (2015 m. Lapkričio 06 d.). http://www.mokslobaze.lt/maitinimo-paslaugu-tradicijos-ir-pletros-galimybes-rusijoje-ir-kitose-nvs-salyse.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 07:01