Maitinimo saugos užtikrinimas įmonėje


Maisto technologijos savarankiškas darbas.

Technologijų ir kraštotvarkos fakulteto maisto technologijos katedra. Įmonės valdoma veikla. Įmonės patalpų planas ir judėjimo „ srautai “. Patalpų planas pagal spalvas Raudona –. Krakmolo gamybos iš kviečių grūdų schema. Maisto saugos rizikos veiksnių analizė kviečių krakmolo gamybos metu. Proceso žingsniai Rizikos veiksniai Apsaugos profilaktinės priemonės. Maisto saugos rizikos veiksnių valdymo priemonių taikymas būtinosios programos teritorijos ir patalpų priežiūros programa. Žaliavų , medžiagos , gatavos produkcijos priežiūros programa. Įrangos priežiūros programa. Darbuotojų higienos priežiūros programa. Produkcijos sulaikymo ir pašalinimo iš rinkos programa.


8. Kartu su gamybos vadovu aptaria medžiagų gavimą, tam tikrų vykdomus darbus.

Įvertina maisto produkto, gauto technologinio proceso tarpiniu ir galutiniu etapu, kokybę.

Žaliava priimama, patikrinama jos kokybė. Malimo metu atskieiami sėlenos ir gemalai. Sumalti miltai sijojami, kad būtų pašalintos grūdo luobelių ir gemalų liekanos, maišomi su 20°C temperatūros vandieniu santykiu 1:0,6 – 1:0,7 ir gaminama tešla. Maišoma su Z formos maišytuvu. Gauta tiršta tešla iš maišymo mašinos pereina į tarpinę talpyklą, kurioje paliekama ramiai stovėti apie 20 min. Kad susiformuotų visi glitiminio baltymų cheminiai tarpusavio ryšiai ir lengviau atsiskirtų krakmolo grūdeliai.

Išlaikyta tešla stūmiama į įrenginį, kuriame iš jos išplaunamas krakmolas. Šį nuolatinio veikimo aparatą sudaro ilgas cilindro pavidalo sietas arba šešiabriaunis būgninis sietas, panardintas trečdaliu savo tūrio į 20°C temperatūros vandienį. Būgno viduje jo ašies kryptimi išdėstytos ploštelės, skiros į aparatą krintančiai tešlai pagriebti ir jai minkyti. Būgnui sukantis, tešla panyra į vandienį, kuris iš apačios leidžiamas į tešlos tiektuvą tokiu greičiu, kad jo lygis būtų pastovus. Tokiomis sąlygomis krakmolas atsiskyria nuo tešlos ir, pereidamas į vandienį, sudaro suspenciją, kuri išteka pro angą, einančią vandens lygyje.

Išplautas glitimas iškraunamas pro sietinio būgno liuką, kuriame yra įrengtas sraigtinis įtaisas, ir transporteriu gabenamas į džiovinimo įrenginį, kur smulkinamas ir išdžiovinamas. Džiovinimo temperatūra palaikoma ne aukštesnė kaip 65°C, nes tik tada sausas glitimas, maišomas su vandieniu, išlaiko visas savo savybes.

Krakmolo suspencija pražioje perkošiama per sietus, kad atsiskirtų maži glitimo grūmulėliai ir sėlenų likučiai, paskui koncentruojama ir plaunama multihidrociklonuose. Iš jų išėjusi išgryninta ir sutirštinta krakmolo suspencija centrifuguojama, atskirtas drėgnas krakmolas džiovinamas iki 10-13 % drėgnio. Tada pakuojamas ir laikomas arba realizuojamas.

Pastatas atitinka Lietuvos Respublikos teisės aktais nustatytus reikalavimus [4.20, 4.21].

Maisto įmonės darbo vieta atitinka Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatytus reikalavimus [4.16].

Grindys yra švarios, lengvai plaunamos ir, kur būtina, dezinfekuojamos. Jos yra iš drėgmei nelaidžių ir neabsorbuojančių, plaunamų, netoksiškų medžiagų, užglaistytomis sandūromis. Patalpose, kur būtina, yra efektyvi grindų sausinimo sistema.

Maitinimo saugos užtikrinimas įmonėje. (2017 m. Gegužės 19 d.). http://www.mokslobaze.lt/maitinimo-saugos-uztikrinimas-imoneje.html Peržiūrėta 2017 m. Gruodžio 15 d. 01:02