Makarunsų gamyba


Maisto technologijos laboratorinis darbas.

Darbo vadovė. Praktinis darbas Nr. MAKARUNSŲ GAMYBA Praktinio darbo tikslas. Technologinis srautas. Žaliavos Kg kaina , Eur Kiekis vnt , kg. Praktinis darbas Nr. Kvietinės duonos gamyba. Darbo įranga. Receptūra Gaminiui 500g 500 - 100 x - 50 Receptūra Žaliavos. Technologinio proceso etapai. Darbuotojų higienos taisyklės. Savikainos apskaičiavimai Žaliavos Kaina , EUR kg Receptūra , Kiekis , kg Viso suma , EUR. Kvietiniai miltai. Saulėgrąžų sėklos. Avižiniai dribsniai. Presuotos mielės. Viso žaliavų ir mediagų. Praktinis darbas Nr. Morkų liofilizavimas Praktinio darbo tikslas. Žaliavų balanso skaičiavimai. Gamybos technologinis srautas , svarbių rizikos veiksnių nustatymas. Technologinis proceso aprašas. Higiena Įrenginių ir įrangos sanitarija. Gaminių kokybinis vertinimas. Savikainos apskaičiavimas. Žaliavos Žaliavų kiekis , proc. Žaliavų kiekis , kg Kaina , Eur kg. IŠRŪGŲ ŠAMPANAS Praktinio darbo tikslas. Receptūra Žaliavos Žaliavų kiekis kg. Išrūgų šampano gamybos proceso tvarka. Gamybos srauto diagrama. Juslinis vertinimas. Išrūgų šampano savikaina Žaliavos Kaina , EUR kg Receptūra , Kiekis , kg. Produkto išeiga. Litro savikaina.


Darbo įranga: Svarstyklės, nerūdijančio plieno indai, sijojimo sietelis, viryklė, keptuvė, malimo mašinėlė, orkaitė, kepimo skardos, kepimo popierius, formavimo švirkštas., keptuvė.

SVT- žaliavos, įpatingai reikia gerai nuplauti kiaušinius, kad neužsikrėstume salmanole. Svarbu, kad žaliavos būtų nesuplėkę ir nebūtų parazitų, todel būtina viską gerai nuplauti.

Migdolus sumalti iki miltelių konsistencijos, prieš tai reikia nuimti migdolų žievelę. Migdolus sumaišyti su milteliniu cukrumi (cukraus pudra) ir viską persijoti per sietelį, kad nesusidarytų gymuleliai.

Kiaušinių baltymus išplakti su žipsneliu cukraus ir poto sudėti cukrų ir vel išplakti iki standumo.

Į išplaktus baltymus sudėti maistinius dažus ir atsargiai išmaišyti.

Sudėti masę i konditerinį švirkštą ir atsargiai suformuoti 3cm skritulėlius ant kepimo formos, prieš tai reikia patiesti kepimo popierių.

Palikti džiūti gerai vėdinamoje patalpojr apie 40 min.

Dėti kepti į įkaitintą orkaitę 150 ºC temperatūroje. Kepti 12-15 minučių.

Iškeptus marakusus gerai atvėsinti ir sutepti su šokoladiniu kremu.

Prieš pradėdami dirbti įmonėje asmenys, tvarkantys maistą, turi pasitikrinti sveikatą „LR Vyriausybės nutarimo Nr. 1145 patvirtinto 2002 07 16“ ir „LR Sveikatos apsaugos ministro įsakymo Nr. V-1072 patvirtinto 2009 12 29“ nustatyta tvarka prieš pirmą kartą pradėdami dirbti maisto tvarkymo įmonėje ir tikrintis periodiškai. Turi turėti „Asmens medicininę knygutę“ (sveikatos pasą). Turi išlaikyti higienos įgūdžių testą prieš pradėdami dirbti maisto tvarkymo įmonėje ir nustatytu dažnumu išklausyti privalomuosius higienos kursus.

Gamyboje dirbantieji turi ypatingą dėmesį kreipti į rankų švarą. Nagai trumpai kirpti, nelakuoti ir nepuošti. Dirbti su lakuotais ar dirbtiniais nagais net ir mūvint pirštinėmis – draudžiama. Rankos be žiedų (išskyrus lygų vestuvinį), apyrankių ir laikrodžių. Privaloma nusiimti papuošalus (žiedus, auskarus, smeiges, grandinėles ir kt.) nuo atvirų kūno vietų tokių kaip liežuvis, nosis, ausys, antakiai ir kt. Darbo metu draudžiama nešioti dirbtines blakstienas. Apsirengti darbo rūbais. Plaukus visiškai paslėpti po vienkartine kepuraite. Apsiauti darbo batus (darbo batai turi būti švarūs, tvarkingi ir gerame stovyje. Speciali avalynė turi būti nepralaidi vandeniui). Darbuotojas akinius turi nešioti su specialiu laikikliu. Dirbantieji einantys į gamybines patalpas negali neštis jokių asmeninių ir gamybai nereikalingų daiktų (telefonų, rankinių, vaistų ir kt.). Darbo rūbai turi būti švarūs darbo pradžioje ir išlikti švarūs darbo metu. Darbuotojai su barzda ir / ar ūsais, bei dirbantys aukštos priežiūros atviro produkto zonoje turi užsidėti mėlynos spalvos vienkartinį antbarzdį. Technologinio proceso etapuose, liečiant atvirus produktus rankomis būtina naudoti mėlynos spalvos vienkartines pirštines ir vienkartinius antrankovius. Jie turi būti nesugadinti (neapiplyšę), švarūs, hermetiški. Prieš apsimaudamas ir apsimovęs pirštines, darbuotojai privalo kruopščiai plauti ir dezinfekuoti rankas. Po rankų plovimo ir dezinfekavimo vienkartinius rankšluosčius būtina išmesti į atliekų dėžę (viduje juodos spalvos maišas). Jei atliekų dėžė su dangčiu, tuomet rankšluosčius būtina išmesti neliečiant dangčių – dangčiai atveriami vienkartiniu rankšluosčiu priliečiant atliekų dėžės dangtį.

Makarunsų gamyba. (2016 m. Kovo 29 d.). http://www.mokslobaze.lt/makarunsu-gamyba.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 07:12