Mechaninis pieno apdorojimas


Pieno separavimas. Pieno separatoriaus veikimo principas. Pieno separavimo įrenginys. Separatoriaus veikimo principas. Pieno mechaninis apdorojimas. Pieno apdorojimo būdai. Ultrafiltracija pieno. Nanofiltracija pienas. Pieno+apdirbimas. Pieno+separavimo+įrenginys.

Chemijos skaidrės. Pieno apdorojimo būdai. Separavimas - valymas. Separavimo-valymo tikslai. Separavimo esmė. Separatoriaus veikimas. Separavimo efektyvumas. Homogenizavimas. Homogenizavimo tikslai. Homogenizavimo principas. Homogenizavimo sąlygos. Homogenizavimo procesas. Veiksniai, turintys įtakos homogenizavimo efektyvumui. Homogenizavimo slėgis. Riebalų ir baltymų santykis piene. Temperatūra. Homogenizavimo reikšmė. Filtravimas. Membraninio filtravimo rūšys. Filtravimo procesas. Skiriamų dalelių dydžiai. Mikrofiltracija. Ultrafiltracija. Išrūgų ultrafiltracija. Nanofiltracija. Atvirkštinis osmosas. Naudojama. Elektrodializė.


Sumažinti grietinėlės išsiskyrimą (t.p. kakavos dalelių nusėdimą šokoladiniame piene).

Padidinti produktų stabilumą (dėl sumažėjusio rutulėlių skersmens).

Produktų su naujomis reologinėmis savybėmis kūrimas (jogurto iš homogenizuoto pieno didesnė klampa).

Homogenizuojant pieno riebalų rutulėliai susmulkinami į mažesnius.

Jeigu baltymų neužtenka uždengti naujai susiformavusius riebalų rutulėlių apvalkalėlius, vidutinis riebalų rutulėlių skersmuo ir pasiskirstymas pieno terpėje bus didesnis. Baltymų adsorbavimosi ant riebalų rutulėlių paviršiaus trukmė grietinėlėje yra ilgesnė nei piene.

  • Chemija Skaidrės
  • 2012 m.
  • 28 puslapiai
  • Chemijos skaidrės
  • MS PowerPoint 2607 KB
  • Mechaninis pieno apdorojimas
    10 - 1 balsai (-ų)
Mechaninis pieno apdorojimas. (2012 m. Rugsėjo 11 d.). http://www.mokslobaze.lt/mechaninis-pieno-apdorojimas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 12:22