Meduolis


Kulinarijos aprašymas. Plikytos meduolinės tešlos ruošimo procesas.


Meduolis – tai pyragas, pagardintas medumi. Meduoliai kepami iš kvietinių miltų A, I ar II rūšies, turintys mažai glitimo. Meduoliai gaminami iš tešlų su cukrumi, cukrumi ir medumi arba tik su medumi. Riebalų į meduolinę tešlą visai nedadama arba dedama nedaug (su riebalais iškepti meduoliai būna minkštesni). Prieskoniai parenkami įvairiai: gvazdikėliai, cinamonas, pipirai (kvepiantys, kartieji), kardamonas, imbieras, mėta vanilė, anyžiai. Purinimui naudojama amonio karbonatas, kartais soda.

Pagal receptūrą ir paruošimo būdą meduoliai skirstomi į plikytus ir baltuosius (neplikytus). Plikyti meduoliai (medauninkai), būna minkštesni už neplikytus. Kai kurie tepami įdaru. Viršus padengiamas: cukrumi, riešutais, glaistomas sirupu ar tepamas kiaušiniu.

Meduoliai gaminami įvairiai: tešla iškočiojama ant stalo formelėmis išspaudžiami meduoliai, imami nedideli tešlos gabalėliai suvoliojamas iškočiojamas, supjaustomas ir rankomis suformuojami meduoliai.

Meduolis. (2015 m. Balandžio 27 d.). http://www.mokslobaze.lt/meduolis.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 20:41