Meduolių juslinė analizė


Technologijų skaidrės. Meduolių juslinė analizė. Įvadas. Meduoliai. Meduolių kokybės reikalavimai. Meduolių pavyzdžiai. Trumpai apie maisto produktų juslinės savybės ir jų vertinimas jutimo organais. Sąvokos. Grafinis meduoliu skonio profilis. Grafinis meduoliu aromato profilis. Grafinis meduoliu tekstūros profilis. Išvados.


Meduolių kokybė įvertinama formą (išgaubtos, ovalios, apvalios arba pailgos); paviršiaus (ne sudeginti, be įtrūkimų ir pūslių); spalva (plikytu būdu - ruda, šaltuoju būdu - nuo baltos iki kreminės); Pjūvio vaizdas (vienodai akytas, be užgrūdinimo ir be neišsimaišymo žymių); Skonis ir kvapas (malonus, su aiškia aromato prieskonių). Standartas suteikia normas drėgnumui cukraus ir riebalų kiekio kiekvienai meduolių rūsiai pagal jų receptą ir kitus rodiklius. Nepriimtini meduolių defektai yra įtrūkimai, nelygumai, pūsles, deformacijos, senumo požymiai, degėsiai, lipnaus paviršiaus ir neglazūruotos vietos glazūruotų meduolių, užgrūdinimas, neišsimaišymo žymių ir tuštumų, neįprastų kvapų ir skonių, įskaitant įdaru degėsiu skonį.

Vertinant maisto produktų kokybę, jų juslinės savybės nustatomos tam tikra seka: Spalva ir išvaizda; Kvapas; Konsistencija ir tekstūra; Skonis ir aromatas Liekamasis skonis.

Spalva – įspūdis, kurį sukelia nuo produkto atspindįjusios šviesos impulsas ir apsprendžia šviesos bangos ilgis ir intensyvumas. Kvapas – pojūčiai, kylantys ore esančioms lakioms aromatinėms medžiagoms sužadinus uoslės receptorius. Aromatas – malonus natūralus kvapas, būdingas į produkto sudėtį įeinančioms žaliavoms. Skonis – pojūčiai, kylantys tirpioms medžiagoms sužadinus skonio receptorius, išsidėsčiusius liežuvio paviršiuje, gomuryje, ryklėje, gerklose bei virškinamajam trakte. Konsistencija – savybė, kurią apsprendžia produkto klampumas, tirštumas, lipnumas, ji įvertinama pagal deformacijos jėgos, reikalingos suspusti arba paskyrstyti produktą ant liežuvio, dydį (kieta, pusiau kieta, skysta).

Meduolių juslinė analizė. (2015 m. Balandžio 24 d.). http://www.mokslobaze.lt/meduoliu-jusline-analize.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 01:48