Medžiagų eliminacija iš organizmo


Medicinos referatas. Medžiagų pašalinimas iš virškinamojo. Tuštinimosi sutrikimai. Eliminacija per inkstus. Inkstų sutrikimai. Prakaitavimas. Kūno priežiūra. Burnos priežiūra. Nosies sekrecijos. Lytinių organų reikšmė. Akies sekrecija, reikšmė ir priežiūra. Išvados. Literatūros sąrašas.


Žmogaus augimą, jo ląstelių atsinaujinimą skatina ir visų organų veiklai būtiną energiją atstato mityba, kuomet organizmas aprūpinamas maisto medžiagomis. Kad suvalgomas maistas būtų tinkamai panaudojamas ir atliktų savo funkcijas, jis turi būti visokeriopai perdirbamas; šis procesas vadinamas virškinimu. Maistas perdirbamas virškinamajame trakte, kuriame yra daugybė liaukų, atsiveriančių atskirais latakais arba iš gleivinės paviršiaus. Liaukos išskiria tam tikras chemines medžiagas, padedančias apdoroti nurytą maistą ir jį įsiurbti. Taigi virškinimas yra nenutrūkstamas biologinis procesas, per kurį mechaniškai susmulkintas maistas chemiškai suskaidomas iki paprastesnių junginių, gebančių rezorbuotis.

Virškinimas – tai sudėtingas procesas, kurio metu maisto medžiagos yra skaidomos virškinimo kanale ir įsiurbiamos į kraują. Virškinimo sistemą sudaro daug įvairių organų, kurių pagrindinė funkcija – aprūpinti organizmą energetinėmis ir maisto medžiagomis. Virškinimo sistema atlieka šias funkcijas: sekrecinę – virškinimo liaukos išskiria virškinimo sultis, turinčias daug fermentų, mineralinių medžiagų; motorinę – susitraukiant lygiesiems raumenims, maisto turinys smulkinamas, gerai sumaišomas su virškinimo sultimis ir pernešamas virškinimo trakto kenalu; rezorbinę – galutiniai maisto medžiagų hidrolizės produktai, vanduo, mineralinės medžiagos, vitaminai rezorbuojami per epitelines ląsteles ir pernešami į limfą ir kraują; ekskrecinę – pašalinami susidarę metabolitai, sunkiųjų metalų druskos, vaistinės ir kt.medžiagos; endokrininę – virškinimo sistema išskiria įvairius hormonus, skatinančius arba slopinančius jos veiklą; apsauginę – išskiria medžiagas, veikiančias bektericidiškai, bakteristatiškai, detoksikuoja organizme susidariusias žalingas medžiagas; analizatorinę – maistui dirginant mechano- , chemo-, termoreceptorius, refleksiškai reguliuojamas virškinimas.

Virškinimo traktą sudaro: burnos ertmė, ryklė, (rijimas), stemplė, skrandis, žarnynas (plonoji žarna, dvylikapirštė žarna, tuščioji ir klubinė žarna, kirmelinė atauga, tiesioji žarna,).

Virškinimas prasideda burnos ertmėje.Čia maistas smulkinamas ir vilgdomas seilėmis,o jų fermentas amizalė jau pradeda skaidyti angliavandenius (krakmolą).

Toliau maistas slenka į rykle ir stemplę, iš jos- į skrandį.Skrandis-tai išplatėjusi virškinimo kanalo dalis. Jis yra viršutinėje pilvo dalyje po diafragma, kairiojoje pašonėje.Skrandžio talpa yra nuo 1,5 iki 3 litrų. Ji nuolat kinta, pagal esančio maisto kiekį ar dujas, žmogaus kūno sandarą. Skrandyje gaminama druskos rūgštis ir fermentas pepsinogenas.Skrandžio veiklą reguliuoja ir nerviniai impulsai, ir hormonai, kurie skatina arba slopina virškinimą.

  • Medicina Referatai
  • 2015 m.
  • 19 puslapių (4858 žodžiai)
  • Universitetas
  • Medicinos referatai
  • Microsoft Word 40 KB
  • Medžiagų eliminacija iš organizmo
    10 - 8 balsai (-ų)
Medžiagų eliminacija iš organizmo. (2015 m. Kovo 09 d.). http://www.mokslobaze.lt/medziagu-eliminacija-is-organizmo.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 04:25