Mėsinių galvijų veislių mėsos kokybė, jos įvertinimas ir apskaita


Maisto technologijos skaidrės. Lietuvos sveikatos mokslų. Įvadas. Mėsos kokybę apibūdinantys požymiai. Maistinė vertė. Energetinė vertė. Baltymų visavertiškumo rodiklis. Spalva. Marmuringumas. Ph. Vandens rišlumas. Mėsinių galvijų įtaka Lietuvos galvijų mėsinėms savybėms ir mėsos kokybei. Tyrimų rezultatai. Skirtingų veislių mėsos kokybės tyrimas. Tyrimo rezultatai. Augimo spartos ir mėsos kokybės rodiklių. koreliacijos koeficientai (n=41). Mėsos kokybės rodiklių koreliacijos koeficientas (n=41). Išvados. Literatūros sąrašas.


Įvadas; Mėsos kokybę apibūdinantys rodikliai ir juos įtakojantys veiksniai; Mėsinių vaislės galvijų įtaka lietuvos galvijų mėsinėms savybėms ir mėsos kokybei; Skirtingų veislių mėsos kokybės tyrimas; Išvados; Literatūros sąrašas.

Energetinė vertė taip pat labai svarbus mėsos kokybės rodiklis. 1 g riebalų išskiria 9,5 kcal, 1 g baltymų 5,7 kcal, angliavandenių tik pėdsakai. Taip galvijienos kaloringumas yra 105-285 kcal/100g mėsos.

Penint buliukus, Lenkijos juodmargių karvių kryžmintų su Limuzinų ir Šarole buliais, buvo įvertintos mišrūnų mėsos dietinės savybės. Mėsa iš juodmargių kryžmintų su Limuzinų ir Šarole buliais turėjo mažiausia riebalų rūgščių ir aukštą lygį polinesočiųjų riebalų rūgščių. Limuzinų mišrūnai pasižymėjo mažesniu 14,5% cholesterolio kiekiu. Šarole mišrūnai taip pat pasižymėjo mažesniu cholesterolio kiekiu 2,2% nei grynaveisliai Lenkijos juodmargiai.

Geriausios kokybės galvijiena gaunama iš specializuotų galvijų, mėsinių veislių galvijų, tačiau Lietuvoje mėsinių veislių karvės sudaro tik apie 0,2%. Atlikti tyrimai rodo apie Šarole ir Limuzinų veislių bulių įtaką Lietuvos juodmargių ir Lietuvos žalųjų galvijų augimo spartai, mėsos kiekiui ir kokybei.

Tyrimams atrinkti limuzinų (LI), šarolė (ŠA), angusų (AN), herefordų (HE), simentalių (SI) grynaveisliai buliukai ir Lietuvos juodmargių bei limuzinų (LJxLI) bei šarolė (LJxŠA) veislės mišrūnai. Po skerdimo tirta mėsos cheminė sudėtis ir fizikinės savybės.

1. Veislės įtaka sausųjų medžiagų kiekiui buliukų mėsoje buvo nedidelė.

Mėsinių galvijų veislių mėsos kokybė, jos įvertinimas ir apskaita. (2014 m. Lapkričio 07 d.). http://www.mokslobaze.lt/mesiniu-galviju-veisliu-mesos-kokybe-jos-ivertinimas-ir-apskaita.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 04:13