Mėsos cheminės sudėties analizė


Kiaulienos chemine sudetis. Mėsos cheminė sudėtis. Mėsos sudėtis. Pakitimai mesoje. Mėsos pakitimai. Mesos chemine verte. Mesos chemines savybes. Kiaulienos chemine analize. Mesos energetine verte. Mėsos baltymų sudėtis.

Chemijos referatas. Įvadas. Mėsos cheminės savybės. Mėsos baltymai. Mėsos riebalai. Komponentų pokyčiai laikymo metu. Pakitimai mėsoje laikymo metu. Mėsos svarba. Išvados. Naudota literatūra.


Bekoninė – mėsinė kiaulininkystė – viena iš prioritetinių Lietuvos žemės ūkio šakų. Šios

šakos vystymui yra palankios gamtinės sąlygos, susiklosčiusios senos gyvulių auginimo

tradicijos, sukaupta didelė patirtis.

Kiaulės auginamos daugelyje pasaulio šalių. Jų mėsa skani, turi daug vertingų medžiagų ir

yra viena iš pigiausiai gaminamų maisto produktų. Pasaulyje laikoma virš 750 mln. kiaulių ir

gaunama per 75 mln. t. kiaulienos, arba 44 proc. viso pasaulyje gaminamo mėsos kiekio.

Mėsos gamybos konkurencingumas ir paklausa rinkoje priklauso nuo mėsos kokybės bei

prekinės išvaizdos. Paklausą rinkoje turi mėsa, pasižyminti geromis juslinėmis, skoninėmis,

technologinėmis bei kulinarinėmis savybėmis. Mėsos maistingumas, energetinė vertė ir kai

kurios juslinės savybės priklauso nuo raumenų, tarpraumeninių riebalų ir jungiamojo audinio

santykio bei šių audinių cheminės sudėties, t.y. baltymų, tarpraumeninių riebalų, angliavandenių, mikro- ir makroelementų kiekio joje. Mėsos cheminei sudėčiai turi įtakos ir audiniuose vykstantys poskerdiminiai pakitimai, kuriuos įtakoja skerdenoje esantis glikogeno kiekis, fermentų, mikroorganizmų veikla, oro deguonies poveikis ir kiti veiksniai.

Ištyrus mėsos cheminę sudėtį, galima spręsti apie jos maistinę ir energetinę vertę, numatyti

įvairių mėsos gaminių kokybę. Kiauliena yra lengvai virškinama. Jos virškinamumas yra 95

proc.

Pasaulinėje rinkoje didžiausią paklausą turi neriebi, pasižyminti geromis kulinarinėmis,

technologinėmis bei biologinėmis savybėmis kiauliena. Pastaruoju metu vis didesnis dėmesys

skiriamas mėsos baltymų visavertiškumui.

Darbo užduotis: aprašyti mėsos cheminę sudėtį, maistinę vertę, mėsos klasifikavimą, pagrindinius kokybės reikalavimus ir mėsos ydos, bei ligos.

  • Chemija Referatai
  • 2012 m.
  • 10 puslapių (2087 žodžiai)
  • Kolegija
  • Chemijos referatai
  • Microsoft Word 24 KB
  • Mėsos cheminės sudėties analizė
    10 - 1 balsai (-ų)
Mėsos cheminės sudėties analizė. (2012 m. Gegužės 27 d.). http://www.mokslobaze.lt/mesos-chemines-sudeties-analize.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 20:31