Mikrobiologinės technologijos principai


Biologijos konspektas.

Mikrobiologinės technologijos principai. Mikrobiologinės technologijos vystymosi etapai. Pagrindiniai mikrobiologinės technologijos, kaip mokslo, ypatumai (principai). Mikrobiologinės technologijos ryšys (integracija) su kitais mokslais. Inžinieriaus vaidmuo šiuolaikinėje mikrobiologinėje technologijoje. Pagrindiniai mikrobiologinės rechnologijos komponentai.


Mikrobiologinė technologija nagrinėja biocheminius ir mikrobiologinius metodus bei inžinierines priemones kaip gamtines žaliavas industriniu būdu perdirbti į naudingus žmogui produktus (mokslas, technika, žemės ūkis, medicina) naudojant mikroorganizmus.

Primityvioji technologija: maisto produktų technologija (alus, vynas, pieno rauginimas, duona ir pan.) žinoma jau ne mažiau 9 tūkstančius, kai tik žmonės pradėjo verstis žemdirbyste, ir iš esmės nepasikeitė. Linų rauginimas žinomas jau 4 tūkstantmečius. Spirito gamyba pradėta palyginti neseniai – VII a. Graikai ir romėnai naudojo actą, kaip gaivinantį gėrimą vergams, ir jį gaudavo laikydami vyną atvirose induose (toks būdas dar buvo naudojamas praeitame šimtmetyje iki intensyvesnio giluminio būdo atsiradimo).

Organinių rūgščių (actas), tirpiklių ir biomasės technologija nesteriliose sąlygose. 1857 m. Luji Pasteras nustatė, kad spiritinis rūgimas vyksta dalyvaujant gyvoms mielių ląstelėms, vėliau jis nustatė, kad kai kurias ligas sukelia mikroorganizmai – tai mikrobiologijos, kaip mokslo, atsiradimas. XIX a pabaigoje išsivystė kepimo mielių gamyba dideliuose fermentatoriuose. Pirmojo Pasaulinio karo metais Chaimas Vaismanas surado mikrobiologinį acetono gamybos metodą, tuo pačiu išgelbėdamas Angliją nuo sprogmenų (acetonas būtinas bedūmio parako gamyboje) trūkumo. Vėliau sukurti citrinos rūgšties, butanolio gamybos būdai.

Sterilios technologijos atsiradimas (antibiotikų era, prasidedanti 1928 m., kai Flemingas atrado peniciliną, gamyba išsivystė antrojo karo metais JAV).

Šiuolaikinis etapas, susijęs su molekulinės biologijos pasiekimų (rekombinantinės DNR) panaudojimu bei naujų techninių priemonių (davikliai, bioreaktoriai, kompiuteriai, išskyrimo ir koncentravimo metodai) išvystymu.

Anksčiau daug buvo šnekama apie ūkio chemizaciją. Ir iš tiesų, chemijos pasiekimai leido gerokai padidinti derlius, atsirado naujos plastmasės, lydiniai ir kt.. Dabar ypač dideliais tempais vystosi biologizacija, t.y. biologinių ir biocheminių procesų įsisavinimas, biologiškai aktyvių medžiagų gamyba. Pagaliau suprasta, kad tik taip galima įveikti vis artėjančią naftos, kaip pagrindinės žaliavos energijai ir cheminei technologijai, resursų išsekimą.

Metabolizmo produktų, naudojamų chemijos pramonėje, buityje ir medicinoje, gamyba (etanolis, org. rūgštys, antibiotikai, fermentai, fermentų inhibitoriai ir kt.).

Nutekamųjų vandenų valymas ir atliekų biodegradacija (emulvinas, grizinas, degradoilas ir kt.).

Specifinių reakcijų biokatalizatorius (biotransformacija: steroidų gavimas ir L-sorbozės iš D sorbito gavimas – jis reikalingas vitamino C gamybai).

Mikrobiologinė technologija turi reikalą su kita materijos forma – biologine forma. Biologinių agentų dalyvavimas procesuose yra pagrindinis skirtumas nuo cheminės technologijos, o tuo labiau nuo mechaninės technologijos. Mikroorganizmai patys sintetinasi sau reikalingus katalizatorius, susidarę produktai paprastai pasižymi dideliu nestabilumu, reakcijos vyksta lėtai, jos labai jautrios išorės sąlygoms. Pagal procesų tikslingumą, racionalumą, suderinamumą ir sudėtingumą šis mikrofabrikas neturi analogo žmogaus sukurtuose procesuose. Tai savo ruožtu veda prie:

  • Biologija Konspektai
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • Agnė
  • 9 puslapiai (2368 žodžiai)
  • Universitetas
  • Biologijos konspektai
  • Microsoft Word 1866 KB
  • Mikrobiologinės technologijos principai
    10 - 2 balsai (-ų)
Mikrobiologinės technologijos principai. (2017 m. Rugsėjo 21 d.). http://www.mokslobaze.lt/mikrobiologines-technologijos-principai.html Peržiūrėta 2017 m. Gruodžio 11 d. 21:14