Mityba ir sveikata (2)


Biologijos skaidrės.

Mityba ir sveikata. Maisto medžiagos. Lątelėms, audiniams augti ir atsinaujinti Energijai gauti Kitoms medžiagoms sintetinti. Angliavandeniai. Energijos šaltinis. Baltymai. Jie yra aminorūgščių. Aminorūgštys naudojamos baltymams gaminti. Baltymų maistinė vertė nevienoda. Ji priklauso nuo baltymus sudarančių aminorūgščių sudėties. Lipidai. Augaliniai riebalai-nesočiųjų riebalų rūgščių. Nesočiosios riebalų rūgštys. Jos yra biologiškai vertingesnės už sočiąsias. Kai jų trūksta. Išsausėja oda, gleivinės, atsiranda dermatitas. Nepakeičiamos nesočiosios riebalų rūgštys. Linolio ir linoleno. Cholesterolis. Dalyvauja susidarant. Taigi problema –. Maistinės skaidulos. Arba ląsteliena yra atspari žmogaus virškinimo fermentų poveikiui. Tirpiosios maistinės skaidulos mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje.


Energijos šaltinis. Angliavandeniais gali būti verčiami baltymai, riebalai. Angliavandenių gausu augaliniuose produktuose.

Jie yra aminorūgščių šaltinis. Organizme baltymai nesikaupia. Jei baltymų maiste stinga, lėčiau atsinaujina audiniai ir ląstelės.

Aminorūgštys naudojamos baltymams gaminti, o šių molekulės įeina į ląstelių plazminės membranos sudėtį. Taip pat mažėja fermentų ir hormonų, gali pablogėti pasmegeninės liaukos, lytinių liaukų veikla, antinksčių veikla, o dėl to sutrinka: lytinių ląstelių gamyba lyties organų veikla lytinių hormonų veikla.

Ji priklauso nuo baltymus sudarančių aminorūgščių sudėties. 20 amino rūgščių -8 nepakeičiamos. Visų jų turi gyvūniniai baltymai.

Augaliniai riebalai-nesočiųjų riebalų rūgščių. Gyvūniniai-sočiųjų. Bet abiejose yra ir vienų ir kitų. Žuvų taukai- nesočiosios riebalų rūgštys.

  • Biologija Skaidrės
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 16 puslapių (283 žodžiai)
  • Biologijos skaidrės
  • MS PowerPoint 700 KB
  • Mityba ir sveikata (2)
    10 - 5 balsai (-ų)
Mityba ir sveikata (2). (2016 m. Kovo 17 d.). http://www.mokslobaze.lt/mityba-ir-sveikata-2.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 08:12