Mitybos pagrindai


Kulinarijos kursinis darbas. Maisto produktai ir mityba. Maisto medžiagos ir jų reikalingumas organizmui. Baltymai. Angliavandeniai. Riebalai. Vienų organinių junginių trūkumas maiste kompensuojamas kitų junginių pertekliumi. Vanduo. Mineralinės druskos. Vitaminai. Maiste esanti energija, jos reikalingumas organizmui. Sveikos mitybos reikalavimai. Svorio kontroliavimas.


Įvairiuose maisto produktuose yra pagrindinių maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių druskų, vandens ir vitaminų. Augalinės kilmės produktai, papildydami vienas kitą teikia organizmo ląstelėms visas būtiniausias maimedžiagų apykaita vadiname sudėtingą medžiagų virsmų vykstančių organizme, grandinę, kuri prasideda, kai jos patenka iš aplinkos ir baigiasi pasišalinus skilimo produktams. Baltymai yra pagrindinė ląstelių statybinė medžiaga. Nuo jų priklauso daugelis gyvybinių funkcijų- deguonies perdavimas, imuniniai procesai, raumenų susitraukimas. Visas chemines reakcijas ląstelėse katalizuoja fermentai-baltymai. Iš baltymų sudaryti visi ląstelių organoidai. Baltymų yra augaliniuose ir gyvuliniuose produktuose: riešutuose, varškėje, mėsoje, žuvyje, sūrije, kiaušiniuose, žirniuose ir kt.

Vir

Mitybos pagrindai. (2010 m. Kovo 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/mitybos-pagrindai.html Peržiūrėta 2017 m. Spalio 23 d. 23:44