Mitybos rizikos veiksnių analizė


Sveikatos referatas.

Įvadas. Pagal kokius kriterijus renkamės maistą. Riebalai. Transriebalai. Druska. Cukrus. Dažikliai. Nealkoholiniai gėrimai. Gazuoti gėrimai. Pienas. Alkoholis. Rūkymo žala organizmui. Fizinis aktyvumas organizmui. Mano gyvenimo ir jo kokybės pasirinkimas. Išvados. Literatūra.


Šiuo metu pasaulyje vyksta spartūs žmonių gyvenimo ir maitinimosi būdo pokyčiai, darantys įtaką gyventojų mitybos būklei. Žmonių mityboje, kurioje anksčiau dominavo tokie produktai, kaip grūdai, krakmolingi šakniavaisiai, vietoje užauginti vaisiai ir daržovės, šiomis dienomis atsirado begalė perdirbtų produktų. Juos gaminant pridedama cukraus, druskos, riebalų. Žmonių mitybos racione padidėjo gyvūninės kilmės maisto dalis ir jo energetinė vertė, daugiau vartojama alkoholio. Vykstant mitybos pokyčiams, kartu mažėja ir energijos sąnaudos veiklai. Visa tai lemia sėdimas gyvenimo būdas, transporto priemonės, rankų darbą tausojantys įrengimai gamyklose ir namuose, laisvalaikis dažnai organizuojamas kaip fizinės veiklos nereikalaujančios pramogos.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, del šių pokyčių žmonių mitybos ir gyvenimo būdo modeliuose tiek išsivysčiusiose, tiek besivystančiose šalyseėmė daugėti su netinkama mityba susijusių susirgimų, sukelenčių nedarbingumą ir pirmalaikes mirtis. Taip pakitęs maisto vartojimas ne tik kenkia žmonių gyvenimo kokybei, bet ir daro neigiamą įtaką visuomenei aplinkosauginiu, socialiniu ir ekonominiu požiūriais. PSO duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo gyvensenos ir mitybos. Gausėjanti maisto produktų pasiūla, įtaigi reklama veikia gyventojų mitybos įpročius. Jauni žmonės yra ypač imlūs vykstantiems pokyčiams. Taupydami laiką ir nesuvokdami mitybos pasekmių sveikatai, jie vis dažzniau renkasi greitai paruošiamą maistą, daug riebalų turinčius užkandžius, geria dirbtiniais saldikliais saldintus gėrimus. Netinkama mityba ir fizinio aktyvumo nebuvimas yra ansvorio ir nutukimo viena pagrindinių priežasčių. Taippat visa tai turi įtakos lėtinių neinfekcinių ligų, tokių kaip kraujotakos, raumenų sistemos, antrojo tipo diabetui, kai kurių tipų vėžio susirgimams, psichikos sutrikimams, išsivystymui.

 1. Pagal kokius kriterijus renkamės maistą

Tam tikrų maisto produktų vartotojai įsigyja pagal jiems svarbius kriterijus. Vieni atsižvelgia i kainą, kitiems savrbus pasirinkimo kriterijus yra skonis, sveikatos gyvenimo savybės, kiti paiso specialios dietos reikalavimų, įtakos turi ir šeimos nariai. Tai pat dažnai vartotojas nusprendžia įsigyti produktą pagal vizualinę jo išvaizdą. Kaip minėta pasirinkimo kriterijus dažnai lemia reklama, pakuotės išvaizda. Svarbiausios maisto savybės vartotojui turėtų tapti kokybė, ir sauga.

Skaitydami maisto produkto etiketę pirmiausia dėmesį atkreipiame į maisto produkto pavadinimą. Maisto produkto pavadinimas turi būti jo teisinis pavadinimas. Deja, Europos Sąjungos (ES) ir Lietuvos nacionaliniai teisės aktai ne visiems produktams tokį pavadinimą yra nustatę. Pvz., teisės aktai apibrėžia, kas yra kakavos ir šokolado produktai, sviestas, margarinas ir riebalų mišiniai, gira giros skonio gaivusis gėrimas, natūralus mineralinis vanduo ir stalo vanduo bei daug kitų produktų. Jeigu teisinio pavadinimo maisto produktas neturi, etikėtėje nurodomas įprastinis arba aprašomasis produkto pavadinimas, kaip pvz., glaistytas varškės sūrelis, varškės desertas. Panašiai atrodantys greta lentynose sudėti produktai neretai yra skirtingo pavadinimo ir tai dažniausiai nurodo skirtingą sudėtį ir gamybos technologiją.

Cukrus ir gliukozės sirupas suteikia saldumo skonį. 100 g saldumynų energinė vertė – dažniausiai nuo 300 kcal iki 400 kcal. Palyginimui – 100 g morkų energinė vertė yra 31 kcal, obuolių sulčių – 44 kcal. Vaisiuose ir daržovėse yra daug įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų, o saldumynuose jų dažniausiai visai nėra.

  • Sveikata Referatai
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 15 puslapių (3004 žodžiai)
  • Sveikatos referatai
  • Microsoft Word 51 KB
  • Mitybos rizikos veiksnių analizė
    10 - 8 balsai (-ų)
Mitybos rizikos veiksnių analizė. (2016 m. Kovo 02 d.). http://www.mokslobaze.lt/mitybos-rizikos-veiksniu-analize.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 20:40