Morkų nauda sveikatai žmogaus organizmui


Chemijos referatas. Įvadas. Kas tai yra morka? Mikroelementų šaltinis. Karotenas. Moksliniai tyrimai. Veislės. Morkos ir medicina. Kosmetika. Morkų ligos.


Be morkos nei gero sultinio neišvirsi nei švelnaus garnyro nepagaminsi. Garsusis senovės graikų gyditojas Hipokratas morkas vadino naudingiausiu žmonijos augalu, o dabar morka naudoja tiesiog kaip eilinė daržovė tinkanti patiekalams gaminti. Daugelis žmonių net neįsivaizduoja šios daržovės galimybių todėl manau, kad ši tema turėtų būti gan aktuali.

Darbo tikslas: supažindinti žmones su morkos galimybėmis, parodyti, kad morkos gali būti naudojamos ne tik kaip daržovė, bet ir kaip vaistas ar net kosmetika.

Morkos- dvimečiai skėtinių šeimos žoliniai augalai. Pirmaisiai augimo metais išauga vešli lapų rozetė ir sultinga, stora, kūgio formos raudona, oranžinė, geltona ar violetinė (tai priklauso nuo veislės) šaknis. Antraisiais metais išauga šakotas maždaug 100 cm aukščio stiebas. Lapai giliai keliskart plunksniškai suskaidyti. Žiedai labai smulkūs, dvilyčiai, balti ar gelsvi sukrauti sudėtiniuose skėtiniuose žieduose. Sėklos smulkios, turi specifinį kvapą, subręsta rudeniop. (1-šaltinis)

Istorikų teigimu, senovės romėnai ir graikai morkas augino jau 2 tūkst. Pr. Kr. Garsusis senovės graikų gyditojas Hipokratas morkas vadino naudingiausiu žmonijos augalu.

Morkos, kaip valgomoji daržovė, Europoje ypač paplito XVIa. Tuo pat metu jos pradėtos auginti ir Šiaurės amerikoje, į kurią šios daržovės sėklų atvežė jūreiviai keliautojai. Yra žinių, kad Lietuvoje pradėtos auginti jau XVIa. Pabaigoje.

Senovėje žmonės morka garbino kaip šventą augalą ir jį naudodavo įvairiose religinėse apeigose. Pavyzdžiui, Vokietijoje žmonės tikėjo, jog naktį morkas mėgsta valgyti nykštkai. Jei ankstų rytą kam nors payks aptikti tą vietą, iš kurios nykštukai išsirovė morką, tenai būtinai rasią aukso gabalą.

Viduramžiais morkos Europoje buvo tikras delikatesas. Jas valgydavo tik per didžiąsias šventes. Morkos buvo netik skanėstas, bet ir plačiai žinomas vaistas. Antikos laikais jomis buvo gydomos inkstų, plaučių, akių bei kitos ligos. (2-šaltinis)

Morkose yra geležies, fosforo, magnio, kalcio, azoto, vario kobalto, jodo ir kitų mikroelementų. Be to morkose yra šiek tiek krakmolo bei vitamino C, vitaminų B1, B2, B6, B9, E, K, P, eterinių aliejių, organinių rūgščių. Tai ne vienintelė morkų ypatybė: jose yra ir daug organizmui reikalingų baltymų, pektino bei ląstelienos. Jei valgysite morkas, jūsų kraujyje sumažės cholesterolio, pagerės širdies ir kraujagyslių darbas.

  • Chemija Referatai
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 15 puslapių (1891 žodis)
  • Chemijos referatai
  • Microsoft Word 190 KB
  • Morkų nauda sveikatai žmogaus organizmui
    10 - 9 balsai (-ų)
Morkų nauda sveikatai žmogaus organizmui. (2015 m. Spalio 13 d.). http://www.mokslobaze.lt/morku-nauda-sveikatai-zmogaus-organizmui.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 07 d. 10:44