Naujo produkto technologinio proceso kūrimas


Maisto technologijos kursinis darbas. Įvadas. Gargždų ligoninės vykdoma veikla. Profilaktinis darbas su ligoniais, sergančiais cukriniu diabetu Gargždų ligoninėje. Topinambų pyrago kūrimas. Topinambų įtaka cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Topinambų pyrago gamybos technologija. Topinambų pyrago maistinė vertė ir cheminė sudėtis. Srauto diagrama. Naujo produkto ,,topinambų pyrago‘‘ sauga. Gargždų ligoninėje taikomas RVASVT planas. Geros higienos praktika maisto tvarkymo skyriuose. Atliekų surinkimas ir šalinimas. Sanitarijos programa. Išvados. Literatūros šaltiniai.


Pradėjus dirbti ligoninės virtuvėje teko išmokti daug ko naujo. Atskiros ligonių grupės reikalauja skirtingų maisto ruošimo būdų: cukriniu diabetu sergantys ligoniai, trintą ir skystą maistą valgantys pacientai, per zondus maitinami ligoniai ir visi kiti sergantys ligoniai. Mano dėmesį labiausiai patraukė cukriniu diabetu sergantys žmonės, negalintys valgyti krakmolo turinčių produktų, cukraus, kaloringo ir riebaus maisto.

Vienam ligoniui pamaitinti per dieną skiriami 1 euras 16 euro centų, o tai tikrai labai mažai. Dėl tokio mažaus biudžeto dienos meniu sudaroma iš kiaulienos, bulvių, morkų, kopūstų, kruopų ir kitų pigesnių produktų. Aišku iš šitų nors ir kiekvieną dieną tokių pačių naudojamų produktų gaminami skirtingi patiekalai ligoniams. Tačiau cukriniu diabetu sergantys ligoniai penkis kartus per savaitę valgo grikius su liesa mėsa, nes dėl mažo biudžeto ir šios ligos ypatybių neįmanoma jiems duoti kitų maisto produktų. Tad manau verta pamėginti sukurti kažką naujo, kas ne tik pakeistų šių ligonių meniu, bet ir būtų naudinga jų sveikatai.

Tyrimo objektas: Naujo gaminio „Topinambų pyrago“ technologinio proceso kūrimas.

Tyrimo tikslas – išanalizuoti topinambų pyrago technologinio proceso kūrimą.

Klaipėdos rajono savivaldybės Gargždų ligoninė įsikūrusi Tilto 2 g. yra vadovaujama Vyriausios gydytojos Almos Grikšienės ir jos pavaduotojos medicinai Virginos Ruškienės. Gargždų ligoninė teikia pirminio ir antrinio lygio sveikatos priežiūros funkcijas. Pirminiam lygiui priskiriamos ligoninėje teikiamos palaikomojo gydymo ir slaugos, poliatyvios pagalbos paslaugos. Taip pat yra vidaus lygų skyrius, chirurgijos skyrius, intensyvios terapijos ( reanimacijos ) skyrius ir vaikų ligų skyrius.

Visiems slaugomiems ligoniams maitinimą paskiria ligoninės virtuvės vedėja ir dietistė Gražina Norbekovienė. Kiekvieną dieną sudaromas ir skiriamas vis naujas valgiaraštis. Svarbiausia, kad maistas teikiamas ligoniams būtų kuo mažiau kaloringas, kokybiškas ir sveikas. Atskiros ligonių grupės maitinamos skirtingai:

• P1 ir P3 – tai nesunkiai sergantys ligoniai, pajėgūs patys valgyti. Pusryčiams jie valgo tokius patiekalus: omletą, virtus kiaušinius, daktarišką ir rūkytą dešrą, sūrį, dešreles, mišraines. Pietums visada duodama sriuba ir antrasis patiekalas: ivairūs patiekalai iš mėsos, žuvies, daržovių ir pieno produktų. Vakarienei duodama dažniausiai sriuba, kartą ar du į savaitę košė.

• CD – tai cukriniu diabetu sergantys ligoniai. Pusryčiams valgo tą patį, pietums sriuba be bulvių, prie antro patiekalo garnyras duodamas atskirai: grikiai, perlinės, kvietinės, miežinės kruopos. Vakarienei papildomai gauna kefyrą ir antrą patiekalą.

• NaCl – tai druskos negalintys vartoti ligoniai. Pusryčiams valgo tą patį, pietums sriuba ir antras be druskos.

• Lac – tai pieno produktų netoleruojantys ligoniai. Jiems gaminamas maistas turi būti be grietinės, pieno.

• Tm – tai trintą maistą valgantys ligoniai, kurie yra maitinami. Pusryčiams jie valgo košę ( ryžių, avižų, manų, grikių, kvietinių ir miežinių kruopų ), pietums sriubą valgo sutrintą, antras patiekalas taip pat sutrintas: bulvių arba grikių košė su virta kiaulienos, vištienos ar žuvies mėsa, troškintos minkštos daržovės. Vakarienei sriuba sutrinama.

•SM – tai skystas maistas. Pusryčiams sumalama košė, pietums sutrinama sriuba, vakarienei sutrinama sriuba.

•ZN – tai patys sunkiausi ligoniai valgantys per zondus įkištus į skrandį. Jie valgo tą patį ką ir skystas maistas, tik jiems dar papildomai yra viskas perkošiama. [ 1, 2 ]

Cukrinis diabetas diagnozuojamas atlikus kraujo tyrimą ir nustačius gliukozės kiekį. Jeigu gliukozės kiekis viršija 5,5, galima įtarti diabetą. Dieta – svarbiausias faktorius gydant cukrinį diabetą. Daugelis cukriniu diabetu sergančių žmonių, vartoja pernelyg daug kalorijų turinčius maisto produktus, tačiau atsisakyti savo įpročio ir pamėgtų maisto produktų yra labai sudėtinga, keičiant juos į mažesnės energinės vertės produktus. Technologai metai iš metų dirba, kurdami kai kuriuos produktus su mažesniu energiniu tankiu. Daug būdų išbandyta, mažesnės energinės vertės produktų kūrimui. Mažesnės energinės vertės produktų kūrimas siejamas su cukraus pašalinimu iš žaliavos.

Taip pat cukriniu diabetu sergantys žmonės negali valgyti krakmolingų produktų. Bulvės – labai krakmolinga daržovė, tačiau jų labai sunku atsisakyti. Vienas iš būdų sumažinti krakmolingumą yra bulves pakeisti topinambais, nes cukriniu diabetu sergantiems žmonėms maisto pasirinkimas yra valios stiprybės reikalas. [ 4, 5, 6 ]

Naujo produkto atsiradimas Gargždų ligoninėje skirtas cukriniu diabetu sergantiems ligoniams. Tikimasi, kad šis naujas produktas bus jų pamėgtas ir naudingas jų sveikatai. Ši panaši daržovė į bulves leis jiems pasimėgauti bulvių skoniu, kurių jie negali valgyti. Taip pat savo turimomis vertingomis medžiagomis sustiprins jų organizmą.

Naujo produkto technologinio proceso kūrimas. (2015 m. Gruodžio 01 d.). http://www.mokslobaze.lt/naujo-produkto-technologinio-proceso-kurimas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 23:56