Nepageidaujamos imuninės reakcijos


Medicinos referatas. Nepageidaujamos imuninės reakcijos. Naudota literatūra.


Alergija, arba padidėjęs jautrumas, – tai sustiprėjęs imuninės sistemos atsakas į išorines antigenines ar alergines medžiagas. Alergija maistui apibrėžiama kaip imuninis organizmo atsakas į tam tikrą maisto produktą. Europos alergologų ir klinikinių imunologų akademijos siūlymu, 2001 m. priimta nauja alerginių ligų nomenklatūra. Remiantis ja, alergija maistui yra priskiriama padidėjusiam jautrumui maisto produktams, ir gali būti imunoglobulino E (IgE) sukelta arba ne IgE sukelta alergija maistui. Padidėjusiam jautrumui maisto produktams taip pat priskiriamas padidėjęs nealerginis jautrumas maistui (anksčiau – maisto netoleravimas).

Esant nealerginės kilmės padidėjusiam jautrumui maistui, vyksta neimuninės reakcijos, kurios gali atsirasti dėl fermentų stokos, maiste esančių medžiagų, kurios tiesiogiai sukelia į alergiją panašius simptomus (pvz., fermentiniuose produktuose esantis didelis histamino kiekis).

Maisto alergenai priklauso neinfekciniams ir gali įjautrinti organizmą, patekę per virškinamąjį traktą, odą (pvz., sensibilizacija žemės riešutams gali atsirasti tepant odą kremais, kurių sudėtyje yra žemės riešutų aliejaus), įkvėpus alergenų, kurie kryžmiškai reaguoja su tam tikrais augaliniais alergenais

Pirmosios klasės alergenai yra vandenyje tirpūs glikoproteinai, kurių molekulinė masė 10–70 kilodaltonų. Jie yra atsparūs karščiui, rūgščių ir proteazių poveikiui. Būdingiausi pirmosios klasės alergenai – karvės pieno baltymai, vištos kiaušinio baltymas, žemės riešutų, žuvies baltymai, kai kurie obuolių, javų alergenai.

Dauguma antrosios klasės alergenų yra neatsparūs karščiui augalinės kilmės baltymai. Antros klasės alergenams būdingos kryžminės reakcijos su įkvepiamais alergenais. Būdingiausi antrosios klasės alergenai – bananai, kiviai, avokadai, vyšnios, morkos, salierai, bulvės.

Svarbiausieji maisto alergenai yra šie: pienas, kiaušiniai, grūdiniai, turintys gliuteno, riešutai, soja, žuvis, mėsa. Alerginės maisto produktų savybės priklauso ir nuo maisto paruošimo. Verdamos daržovės ir vaisiai dažnai praranda alergizuojančiąsias savybes, tačiau dauguma žuvies, mėsos, vėžiagyvių, kiaušinių, grūdų alergenų yra atsparūs temperatūros poveikiui. Nuo gaminimo būdo priklauso produkto alergeniškumas, pvz., skrudinti žemės riešutai stipriau alergizuoja nei virti. Tuo būdu galima paaiškinti reiškinį, kodėl JAV, kur beveik kiekvienas vaikas iki 2 metų valgo žemės riešutų sviesto, plačiai paplitusi alergija žemės riešutams. Priešingai, Kinijoje alergija žemės riešutams yra reta, vaikai nevalgo žemės riešutų sviesto, bet turi panašų kontaktą su šiais riešutais, tik jie maistui vartojami virti.

  • Medicina Referatai
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 9 puslapiai (1844 žodžiai)
  • Medicinos referatai
  • Microsoft Word 74 KB
  • Nepageidaujamos imuninės reakcijos
    10 - 3 balsai (-ų)
Nepageidaujamos imuninės reakcijos. (2015 m. Lapkričio 09 d.). http://www.mokslobaze.lt/nepageidaujamos-imunines-reakcijos.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 08:49