Nitratai


Nitratai dirvozemyje. Kada kaupiasi dirvozemyje nitratai. Nitratai daržovėse. Kada dirvožemyje kaupiasi nitratai. Kada dirvožemyje kaupiasi nitratai?. Dirvozemio nitratai. Nitratai dirvoje. Nitratu neutralizavimas. Kaip dirvozemyje esanciu tersalu patenka i musu maista?. Nitritai ir nitratai vandenyje skaidres.

Chemijos referatas. Nitratai – tai azoto junginiai, susidarantys dirvožemyje. Į dirvožemį jie patenka iš mineralinių (azotinių, kompleksinių) bei organinių (organinės atliekos, mėšlas) trašų. Patekę į dirvožemį nitratai yra asimiliuojami augalų, perdirbami dirvožemyje esančių bakterijų. Tam tikras nitratų kiekis augaluose visada yra natūraliai, tačiau dabar žmonės tręšia nenatūraliomis sintetinėmis trašomis, kurios, deja, patenka ant mūsų stalo.


įrodyta, kad dalis nitratų tam tikromis sąlygomis organizme gali virsti nitritais, o šie jungtis su aminais ir sudaryti kancerogenines medžiagas – nitrozaminus. Apie 86 procentų į žmogaus virškinamojį traktą patekusių nitratų šaltinis yra daržovės. Nitratų koncentracija daržovėse kinta, priklausomai nuo eilės faktorių: daržovių rūšies, nitratų ir molibdeno koncentracijos dirvožemyje, apsšviestumo intensyvumo, dirvos drenažo. Didžiausi nitratų kiekiai kaupiasi raudonosiuose burokėliuose, morkose, kopūstuose, agurkuose, bulvėse, lapinėse daržovėse. Nitratų kiekis nekinta daržoves laikant, didžiausi nitratų kiekiai randami po luobele arba kotuose, priklausomai nuo daržovės rūšies. Nitratai ir nitritai yra naudojami kaip konservantai mėsos gaminiams. Šios medžiagos stabdo mikroorganizmų augimą, lėtina baltymų skilimą, mėsai suteikia maloniai rausvą spalvą, nes fiksuoja spalvinį mėsos pigmentą, mar iš tiesų nitratai yra tiek pavojingi, kad reikėtų skambinti pavojaus varpais? Pagal dabar galiojančias normas leistina nitratų dozė yra 3,65 mg vienam kūno kilogramui, nes gavęs daugiau organizmas jų nebepajėgia neutralizuoti. Kad gautum tokį kiekį, reikia suvalgyti apie kilogramą vidutiniškai užterštų nitratais daržovių per parą.

Kas vyksta suvalgius maisto su nitratais? Su maisto produktais ir geriamuoju vandeniu patekę į organizmą nitratai, reaguodami su skrandžio sultimis, virsta nitritais, kurie jungiasi su hemoglobinu ir sudaro methemoglobiną. Jis trukdo pernešti reikalingą kiekį deguonies ir organizme pradeda jo stigti. Methemoglobino norma organizme iki 1,5 proc. , tačiau kada jo koncentracija pasiekia daugiau 10 procentų, žmogus apsinuodija.

Be to, nitritai organizme jungiasi su kai kurių rūšių baltymais, o jų yra apie 100 ir sudaro vėžio atsiradimą skatinančias medžiagas – nitrozaminus. Daržovėse esantys nitratai mažiau pavojingi negu geriamo vandens ar rūkytų mėsos produktų, nes daržovėse esantys vitaminai c, b, e, karotinas žymia dalimi stabdo nitrozaminų susidarymą.

Daržovės ir vaisiai yra labai reikalingi organizmui maisto produktai. Ypač rekomenduojama vartoti šviežias, nevirtas daržoves. Pagal maisto produktų pasirinkimo piramidę reikia suvartoti 3–5 porcijas daržovių (400 g. ) per dieną. Daržovės – lengvai organizmo pasisavinami angliavandeniai, baltymai, maistinės skaidulos, didelė įvairovė fermentų, minebe nitratų neužauga nė vienas augalas.

  • Chemija Referatai
  • 2010 m.
  • 6 puslapiai (1586 žodžiai)
  • Chemijos referatai
  • Microsoft Word 19 KB
  • Nitratai
    10 - 1 balsai (-ų)
Nitratai. (2010 m. Gruodžio 30 d.). http://www.mokslobaze.lt/nitratai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 13:44