Obuolių ir kriaušių sandėliavimas ir laikymas


Žemės ūkio referatas.

Vaisių kokybė. Vaisių standartizavimas. Vaisių laikymas. Vaisių derliaus nuėmimas ir tvarkymas. Vaisių sandėliai. Sandėlių eksploatacija. Atskirų vaisių laikymas. Išvados.


Maisto produktai, pagaminti iš grūdų, taip pat daržovės ir vaisiai, bei jų produktai yra svarbi žmogaus maisto dalis. Jų auginimas sezoninis, o vartojimas trunka visus metus, vadinasi, didesnę dalį išaugintos produkcijos tenka kurį laiką išlaikyti ar perdirbti. Išlaikyti žemės ūkio produkciją be nuostolių arba su minimaliais nuostoliai įgalina tik gera produkcijos kokybė, tinkama laikymo bazė ir technologija bei kvalifikuoti darbuotojai. Žinoma, kad pasiekus visišką brandą derliaus kokybė yra lengvai pažeidžiama. Nuėmimo mašinos paprastai sugadina dalį produktų. Todėl kiekvienai kultūrai reikia parinkti tam tikrą derliaus nuėmimo būdą ir technologiją, sukurti palankias sąlygas produktų sandėliavimui.

Kiekvienos kultūros ar veislės vaisiai, turi būdingą cheminę sudėtį ir išorinius požymius, kurie nulemia jų tolesnį kelią vartojime ar perdirbime. Tačiau visa tai labai priklauso ir nuo auginimo sąlygų, derliaus neėmimo, prekinio apdorojimo, transportavimo, laikymo technologijos. Jei šie darbai atliekami netinkamai, produktų kokybė gali smarkiai pablogėti.

Daugiausiai vaisiuose yra vandens. Vaisiuose vandens kiekis svyruoja nuo 72,3 iki 91,5 %. Kuo daugiau produkte vandens, tuo intensyvesni jame įvairūs fiziologiniai procesai, tuo palankesnės sąlygos mikroorganizmų veiklai. Todėl vaisiai ir daržovės laikosi blogiau negu grūdai, greitai pūva ir yra ne tokie transportabilūs. Vanduo vaisiuose esti laisvas ir sujungtas. Geriau laikosi tokie vaisiai, kuriuose daugiau sujungto vandens. Jis sunkiau išgaruoja, todėl produktai ne taip greitai vysta.

Organinės rūgštys vaisiams suteikia specifinį skonį. Tai obuolių, citrinos, vyno bei retesnės oksalo ir kitos rūgštys. Paprastai vaisiuose esti viena iš jų.

Obuoliuose apie 70 % visų rūgščių sudaro obuolių, apie 20 citrinos, apie 7 gintaro ir 3 kitų rūgščių. Taip pat didžiąją dalį rūgščių kriaušėse sudaro obuolių rūgštis.

Vaisių prekinės savybės vertinamos pagal tokius kokybės rodiklius, kurie greitai ir lengvai nustatomi, paprastai pagal įvairius išorinius požymius:

Didumas- vienas pagrindinių vaisių kokybės rodiklių. Produktų didumas yra būdingas veislės požymis, tačiau ir tos pačios veislės vaisiai gali būti įvairaus didumo, nuo to priklauso dirvoje esančių maisto medžiagų kiekis;

Forma- nors vaisių forma taip pat yra būdinga veislės požymis, tačiau dėl nepalankių auginimo sąlygų, kenkėjų poveikio ir mechaninių pažeidimų, dėl nevisiško apvaisinimo ji gali smarkiai pasikeisti. Tipiškos formos vaisiai geriau išsilaiko. Ypač tai būdinga sėklavaisiams ir kaulavaisiams;

Skonis- natūralus vaisių, uogų ir daržovių skonis priklauso nuo daugybės cheminių junginių, įeinančių į jų sudėtį, kurios lemia jų saldumą, rūgštumą, kartumą aitrumą ir kt.

Kvapas- specifinį kvapą vaisiams suteikia eteriniai aliejai. Sultingi produktai geriau ir greičiau sugeria pašalinius kvapus, todėl labai svarbu vaisius laikyti atskiroje patalpoje pvz. nuo bulvių, nes jie gali įgauti bulvių kvapą. Standartuose reikalaujama, kad produktų kvapas būtų būdingas veislei.

  • Žemės ūkis Referatai
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • Nierka
  • 15 puslapių (2689 žodžiai)
  • Kolegija
  • Žemės ūkio referatai
  • Microsoft Word 47 KB
  • Obuolių ir kriaušių sandėliavimas ir laikymas
    10 - 1 balsai (-ų)
Obuolių ir kriaušių sandėliavimas ir laikymas. (2017 m. Gegužės 12 d.). http://www.mokslobaze.lt/obuoliu-ir-kriausiu-sandeliavimas-ir-laikymas.html Peržiūrėta 2017 m. Lapkričio 18 d. 05:06