Organinė chemija Bulvės


Chemijos savarankiškas darbas. Įvadas. Bulvių cheminė sudėtis. Bulvių cheminės sudėties lentelė. Vanduo. Baltymai. Baltymų molekulinės struktūros. Spalvinės baltymų reakcijos. Riebalai. Sočiosios riebalų rūgštys. Polinesočiosios riebalų rūgštys. Angliavandeniai. Homopolisacharidai. Krakmolo hidrolizė. Modifikuotas krakmolas. Mineralinės medžiagos. Vitaminai. Bulvės komponentų galimi pokyčiai laikymo metu. Bulvių svarba. Moksliniai tyrimai. Išvados. Literatūros sąrašas.


Bulvės gumbas susideda iš žievės, minkštimo ir šerdies. Nesubrendusių bulvių žievė būna silpnai priaugusi prie minkštimo, todėl lengvai lupasi. Subrendusių gumbų žievėje būna daug kamštinės medžiagos suberino, todėl ji pastorėja, sutvirtėja, suauga su minkštimu ir gerai apsaugo gumbą nuo mikroorganizmų ir suvytimo. Žievė gali būti balta, geltona, rausva, raudona, violetinė, stora, plona, lygi, šiurkšti. Paviršiuje išsidėsčiusių akučių kiekis ir gylis priklauso nuo veislės; akutėse yra po 3-5 pumpurus. Po žieve yra minkštimas, kurį sudaro plonasienės ląstelės, turinčios daug krakmolo grūdelių. Minkštimo spalva priklausomai nuo veislės gali būti balta, gelsva, rausva. Gumbo viduje yra žvaigždės formos šerdis, kurią sudarančios ląstelės turi mažiau krakmolo ir storesnės sieneles negu minkštimo.

Darbo tikslas – išanalizuoti bulvių sudėtį, savybes, pokyčius veikiant jį įvairiais faktoriais, jo laikymo metu įvertinant jo vertę.

Uždaviniai

1.Aptarti bulvių cheminę sudėtį.

2.Parengti komponentų sudėties ir cheminių savybių analizę.

3.Nurodyti bulvių komponentų galimus pokyčius laikymo metu.

4.Įvertinti bulvių svarbą.

Organinė chemija Bulvės. (2013 m. Liepos 02 d.). http://www.mokslobaze.lt/organine-chemija-bulves.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 20:43