Padažai ir garnyrai


Kulinarijos skaidrės. Garnyrai ir padažai. Padažų maistinė ir fiziologinė vertė. Padažų klasifikacija. Derinimas prie pagrindinio patiekalo. Padažų klasifikacija. Derinimas prie pagrindinio patiekalo. Karštų ir šaltų padažų gaminimo technologijos ypatumai. Laikymas. Pateikimas. Karštieji padažai. Šaltieji padažai. Daržovių marinato ruošimo. technologinė schema. Šaltieji padažai. Padažai šaltiesiems subproduktų patiekalams. Garnyras – sudėtinė pagrindinio patiekalo dalis. Garnyrų asortimentas. Fiziologinė reikšmė. Garnyrų asortimentas. Kruopų košės. Garnyrų asortimentas. Garnyrai skaidriems sultiniams.


Padažai nėra atskiras patiekalas, o tik kaip priedas prie karštų ir šaltų antrųjų patiekalų ir užkandžių iš mėsos, žuvies, daržovių, varškės ir kiaušinių bei saldžiųjų patiekalų.

Jie paįvairina patiekalų skonį, 2.Padidina patiekalo sultingumą, kadangi dauguma padažų yra skysti, o sultingesnius patiekalus geriau įsisavina organizmas. 3. Taip pat ir padidina ir maistingumą. 4.Daugelis padažų yra kaloringi, todėl kaloringesni ir su jais patiekiami valgiai.

Patiekiant padažus, jie užpilami ant patiekalo arba patiekiami atskirai padažinėse. Be to, padažai vartojami gaminant įvairius troškinius, apkeptus patiekalus. Tada patiekalai patiekiami kartu su padažu, kuriame buvo ruošiami.

Reikia atsiminti, kad padažai – tai greitai gendantis produktas. Todėl juos reikia greitai suvartoti ir gaminti nedidelį kiekį - tik tiek, kiek jo bus suvartota.

I. Padažai klasifikuojami pagal vartojamą jiems ruošti skystąjį komponentą: 1. Su miltais: a) su sultiniais, b) su pienu ir grietine. 2. Be miltų: a) Sviesto padažai ar sviesto mišiniai, b) su aliejumi (majonezas, įvairūs uždarai), c) su actu (įvairūs marinatai, krienų).

II. Pagal patiekimo temperatūrą: 1. Karštieji padažai 2. Šaltieji padažai III. Pagal spalvą yra: 1. Baltieji ir 2. Raudonieji Galima pagaminti ir kitos spalvos padažų: žalių, geltonų ir kt.

Su sultiniu gaminami padažai yra: 1) Mėsos, 2) Žuvies, 3) Grybų. Į kiekvieną padažų grupę įeina kelios rūšys padažų, kurie tarpusavyje skiriasi produktų rinkiniu ir paruošimo ypatybėmis.

  • Kulinarija Skaidrės
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 85 puslapiai (2819 žodžių)
  • Kulinarijos skaidrės
  • MS PowerPoint 1187 KB
  • Padažai ir garnyrai
    10 - 2 balsai (-ų)
Padažai ir garnyrai. (2015 m. Rugsėjo 07 d.). http://www.mokslobaze.lt/padazai-ir-garnyrai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 02:38