Padažai


Maisto technologijos aprašymas. Padažai. Karšti padažai. Mėsos padažai. Raudonieji mėsos padažai. Raudonasis(pagrindinis) padažas. Raudonasis padažas su svogūnais ir agurkais ( PikantiškasSaldžiarūkštis padažas. Baltieji mėsos padažai. Baltasis (pagrindinis) padažas. Garinis padažas. Baltasis padažas su kiaušiniu (siuprem. Baltasis padažas su daržovėmis. Pomidorų padažai. Pagrindinis pomidorų padažas. Pomidorų padažas su grybais. Žuvies padažai. Baltasis padažas su vynu. Agurkų padažas. Grybų padažai. Grybų padažai. Pieno padažai. Grietinės padažas. Grietinės padažas (pagrindinisGrietinės padažas su pomidorais. Grietinės padažas su svogūnais ir pomidorais. Sviesto su kiaušininiais bei sviesto padažai. Lenkiškas padažas. Sviesto su kiaušiniais padažas (olandiškasŠalti padažai. Majonezai. Natūralus majonezas (pagrindisMajonezas su drebučiais. Sviesto mišiniai. Kilkių sviestas. Marinatai. Daržovių padažai. Užpilai. Drebučiai. Saldūs padažai. Obuolių padažas. Abrikosų padažas. Grietinės mišiniai. Grietinė su ridikėliais. Lietuviški padažai. Spirgučių padažas. Padažų kokybė, tiekimas ir laikymas. Varškės patiekalai. Saldi varškės masė. Sūri varškės masė. Virti varškės patiekalai. Varškėčiai su morkomis. Apkepti varškės patiekalai. Lietuviški varškės patiekalai. ŽUVIS. Žuvų darinėjimas. Žuvies pusgaminiai. Lietuviškų ir firminių žuvies patiekalų pusgaminiai. Žuvies atliekų panaudojimas. Žuvies produktų ir pusgaminių laikymas. Jūros bestuburiai gyvūnai ir augalai.


Patiekalai turi buti netik maistingi, bet ir skanūs, kvapūs, gražūs.

Patiekalo skonis labai priklauso nuo padažo. Dauguma skystų padažų patiekalus daro sultingesnius. Be to, patiekalas būna maistingesnis, kvapesnis ir skanesnis, žadina apetitą, todėl organizmas lengviau virškinamas. Tai labai svarbu žinoti gaminant maistą vaikams, nes šie dažniausiai neturi apetito. Nuo padažo ir priklauso ir gaminio skonis tas pats patiekalas tik su kitu padažu bus kitokio skonio. Nereikia kasdien gaminti tokių pat padažų, su tokiais pat prieskoniais, nes vienodas maistas nusibosta, ypač vaikams. Vasarą geriau vartoti prieskoninius žalumynus ir šakniavaisius, žiema- džiovintus žalumynus, petražolių bei krapų sėklas, prieskoninių daržovių šaknis.

Vaikų patiekalams vartojami prieskoniai labai saikingai, kad neerzintų švelnios virškinimo trakto gleivinės. Vaikams iki 3m.amžiaus miltų gerau nekepinti, o tik sumaišus su sviestu ir atskiedus sultiniu arba vandeniu, pavirinti.prieskonines daržoves irgi galima dėti nekepintas. Vaikams iki 5m.patartinta ruošti tik baltuosius, grietinės, pieno bei saldžius vaisių ir uogų padažus.

Padažai. (2014 m. Lapkričio 13 d.). http://www.mokslobaze.lt/padazai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 15:50