Patogeniniai mikroorganizmai


Maisto technologijos skaidrės. Patogeninių mikroorganizmų savybės, jų patekimo į maistą šaltiniai ir būdai. Standartiniai patogeninių mikroorganizmų metodai. Žmonių žarnyno infekcijos. Dizenterija. Vidurių šiltinė. Cholera. Toksinės infekcijos, jų laboratorinė diagnostika ir profilaktika. Salmoneliozė. Stafilokokų infekcija. Botulizmas. Kampilobakteriozė. Jersiniozė. Ešerichiozė. Literatūros šaltinių sąrašas.


Mikroorganizmai, galintys sukelti žmonių, gyvūnų ar augalų ligas, vadinami patogeniniais. PATOGENINIŲ MIKROORGANIZMŲ SAVYBĖS: Patogeniškumas; Virulentiškumas; Toksiškumas; Invaziškumas;.

Pagrindiniai patogeninių mikroorganizmų išskiriami fermentai: hialuzonidazė; fibrinolizinas; neuraminidazė; deoksiribonukleazė; kolagenazė; koaguliazė.

Patogeninių mikroorganizmų savybės, jų patekimo į maistą šaltiniai ir būdai(3).

MAISTE PASITAIKANTYS PATOGENINIAI MIKROORGANIZMAI: Salmonelės – aptinkamos žalioje mėsoje, paukštienoje, kiaušiniuose, neplautuose vaisiuose ir daržovėse; Stapphyloccocus aureus – aptinkamas ant sveikos odos, nosiaryklėje, votyse ir pūliniuose; Clostridium Perfringens – aptinkama dirvoje, žmogaus ir gyvūno išmatose, žalioje mėsoje ir paukštienoje; Bacilus Cereus – aptinkama dirvoje, ant daržovių, grūdinių kultūrų ir ryžių, džiovintų produktų; Campylobacter – aptinkama, mėsoje, žaliame piene, vandenyje; Escherichia coli –žmonių ir gyvūnų žarnyne, dirvoje, vandenyje; Listeria monocytogenes – aptinkama dirvoje, vandenyje, platina žmonės, gyvuliai, vabzdžiai.

Mikroorganizmų plitimas prasideda gamtoje – jų ypač daug dirvoje, vandenyje, augalų paviršiuose. Jie yra prisitaikę prie tam tikrų sąlygų (pvz. vandenyje gyvenantys mikroorganizmai anaerobai), todėl gali sparčiai daugintis bei vystytis. Mikroorganizmai taip pat gali plisti sąlyčio su neplautomis rankomis, nešvariais paviršiais, taromis ar patalpomis metu.

Per maistą plintančioms antroponozėms priklauso Dizenterija; Vidurių šiltinė; Cholera. Ligų sukėlėjai į maisto produktus patenka iš žmogaus organizmo arba aplinkos: užkrėsto vandens ,įrankių, indų ir pan.

Šigeliozė, arba dizenterija –storosios žarnos gleivinės uždegimas;   Dizenteriją sukelia nejudrios bakterijos šigelės (lot. Shigella) Jos nejudrios, nedidelės, besporės, gramneigiamos, fakultatyvios anaerobinės lazdelės; Optimali augimo temperatūra 37-38 C.

Patogeniniai mikroorganizmai. (2016 m. Sausio 18 d.). http://www.mokslobaze.lt/patogeniniai-mikroorganizmai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 06:20