Peptidai ir proteinai maiste


Maisto technologijos skaidrės.

Peptidai ir proteinai maiste. Klaipėda. Baltymų apibūdinimas ir paros norma Baltymai turi sudaryti 12–13 % energijos vertės. Baltymai. Baltymų funkcijos Būtina ląstelių sudedamoji dalis. Baltymų šaltiniai. Kai organizme trūksta baltymų sutrinka fizinis vystymasis. Baltymų trūkumas. Svarbu žinoti, kad jautriam organizmui baltymai gali turėti ir neigiamą poveikį. Baltymų neigiamas poveikis. Bioaktyvūs peptidai ir proteinai pasižymi įvairiapuse fiziologine funkcija žmogaus organizme Gerina mineralinių medžiagų pasisavinimą. Peptidai ir proteinai. Peptidai. Peptidais - vadinami trumpi amino rūgščių polimerai. Peptidai arba trumpieji baltymai yra daugelyje maisto produktų - mėsoje. Peptidai pasižymi dideliu fiziologiniu aktyvumu ir reguliuoja įvairius biologinius procesus. Proteinai – energijos šaltinis. Proteinas (baltymai) - tai pati svarbiausia medžiaga sportuojančio žmogaus organizmui.


KAI ORGANIZME TRŪKSTA BALTYMŲ: Sutrinka fizinis vystymasis; Sutrinka protinis vystymasis; Nyksta raumenys; Nusilpsta imuninė sistema; Vystosi anemija; Jautriau reaguojama į stresines situacijas. Atlikus bandymą su gyvūnais įrodyta, kad jeigu organizme trūksta baltymų, įvairūs toksiški junginiai yra daug pavojingesni.

Bioaktyvūs peptidai ir proteinai pasižymi įvairiapuse fiziologine funkcija žmogaus organizme: Gerina mineralinių medžiagų pasisavinimą; Reguliuoja skrandžio ir žarnyno veiklą; Mažina kraujospūdį; Veikia kaip imunomoduliatoriai, antitrombinės medžiagos; Stabdo dantų ėduonį; Skatina naudingosios žarnyno mikrofloros vystymąsi; Veikia antikancerogeniškai; Reguliuoja proteinų apykaitą.

Peptidais - vadinami trumpi amino rūgščių polimerai, sujungti peptidinėmis jungtimis. Peptidai – tai baltymų fragmentai. Nuo baltymų peptidai skiriasi mažesniu molekulės dydžiu: juos sudaro nuo 2 iki 50 amino rūgščių. Visuose gyvuose organizmuose peptidai yra nuolat sintezuojami ir reguliuoja fiziologinius procesus. Peptidų savybės priklauso nuo peptidinės struktūros, t.y. nuo amino rūgščių sekos grandinėje, taip pat nuo molekulės sandaros ir jos erdvinės konfigūracijos.

Peptidai ir proteinai maiste. (2016 m. Gegužės 28 d.). http://www.mokslobaze.lt/peptidai-ir-proteinai-maiste.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 03:21