Pieninkinkystės reikšmė ir perspektyvos


Žemės ūkio referatas.

Įvadas. Pienininkystės raida Lietuvoje. Pieno charakteristika. Pieno sudėtis. Pieno savybės. Pieno reikšmė žmogui. Pieno realizacija. Populiariausios pieno krypties galvijų veislės. Airšyrai. Holšteinai. Olandijos juodmargiai. Pieno rinka Lietuvoje 2012 – 2015 m. Pieno supirkimo kainos. Superkamo pieno kiekis. Pieno sektoriaus perspektyvos Lietuvoje. Išvados. Informacijos šaltinių sąrašas.


Pieną žmonija vartoja nuo neatmenamų laikų. Nesuklystant galima teigti, kad žmogus prieš daug amžių prisijaukino gyvulius, pradėjo vartoti pieną, atrakinėjo vis produktyvesnes karvių veisles ir dabar karvės savo pienu maitina ne tik veršelius, bet ir žmones, išmoko gaminti ir pieno produktus. Tai buvo ir tebėra maistas, kurį gaunant nesuteikiama kančia gyvuliui ir nedaroma žala gamta, tad pienas ir jo produktai seniai priskiriami prie kasdien vartojamo maisto. Pienas iš visų maisto produktų išsiskiria kaip visavertis produktas, turintis išskirtinai subalansuotas sudedamąsias dalis, kurios yra lengvai įsisavinamos.

Lietuvoje atlikti mitybos tyrimai (1999, 2002, 2007, 2013 m.) rodo, kad gyventojai per mažai vartoja vaisių, daržovių, taip pat paaiškėjo, kad mažėja pieno ir jo produktų varojimas. Ši tendencija gali būti susijusi su pastoviai plintančiu visuomenėje neigiamu požiūriu į pieną ir jo produktus.

Tikslas: Surinkti ir išanalizuoti duomenis apie pienininkystės reikšmę ir perspektyvas.

Pienininkystė – mokslas, tikriantis pieno sudėtį ir savybes, įvairių veiksnių įtakotus jų pakitimus, geros kokybės pieno gavybą, laikymą ir transportavimą, veterinarinės sanitarijos klausimus. Pienininkystę sudaro trys pagrindinės šakos: pienotyra, pieno sanitarija, pieno ir pieno produktų technologija.

Pienininkystė – gyvulininkystės šaka, kurios tikslas – gauti ir teikti kokybišką žaliavą pieno pramonei.

Pieno, kaip maisto, patrauklumą nulėmė jo balta su gelsvu atspalviu spalva, vientisa konsistencija, malonus aromatas ir skonis. Šios pieno savybės yra svarbios vartotojams, jos nusako pieno natūralumą. (Urbienė, 2015 m.)

Pieno konsistencija. Natūralus sveikų karvių pienas yra vienalytės konsistencijos, be nuosėdų, dribsnių, riebalų kruopelių.

Pieno spalva. Balta arba silpnai gelsva. Ji priklauso nuo baltymų dalelių ir riebalų rutulėlių. Natūralaus pieno spalva nėra pastovi, ji priklauso nuo metų laiko. Gelsva spalva labiau būdinga vasaros rudens periodu. Žiemos mėnesiais, palyginus su vasaros, pienas yra daug baltesnis.

Pieno skonis. Normalus pienas yra maloniai salstelėjęs, su labai nežymiu sūrumo prieskoniu. Pieno skonis priklauso nuo daugelio sudedamųjų dalių bei jų kitimo piene.

Pieno aromatas. Jį lemia jame esantys lakūs junginiai: lakios riebalų rūgštys, laktonai, karboksijunginiai bei mažos masės laisvosios riebalų rūgštys, CO2 ir kt. Šios medžiagos turi įtakos ir pieno skoniui. Pieno skonis ir aromatas priklauso ne tik nuo įvairių cheminių junginių, esančių piene, bet ir nuo jų tarpusavio santykio. Be to, skonis ir aromatas priklauso nuo gyvulio sveikatos būklės, pašarų ir laktacijos periodo. (Urbienė, 2015 m.)

  • Žemės ūkis Referatai
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 16 puslapių (2510 žodžių)
  • Žemės ūkio referatai
  • Microsoft Word 839 KB
  • Pieninkinkystės reikšmė ir perspektyvos
    10 - 10 balsai (-ų)
Pieninkinkystės reikšmė ir perspektyvos. (2016 m. Kovo 01 d.). http://www.mokslobaze.lt/pieninkinkystes-reiksme-ir-perspektyvos.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 07 d. 10:40